2012. 04. 20.

Jöhet a miniszteri biztos – vagy mégsem?

Akár már ma, azaz április 20-án, pénteken miniszteri biztos veheti át a távozó MÁV-vezér, Szarvas Ferenc helyét. A miniszteri biztos személye pedig lapértesülések szerint a GYSEV mostani elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona lehet. Vagy mégsem?


A Magyar Nemzet értesülései szerint akár már ma miniszteri biztos kerülhet a MÁV élére. A távozó Szarvas Ferenc helyett már korábban is Dávid Ilonát emlegették, mint az új MÁV-vezért. A lap pénteki számában olvasható, hogy Szarvas Ferenc vezérigazgató már a hét elején elbúcsúzott a menedzsmenttől, május 10-i távozásáig szabadságát tölti.
A MÁV és – és nem sokkal később a Volánbusz – első emberének távozása azelőtt került nyilvánosságra, hogy a tervezett személycseréket végre lehetett volna hajtani – írja a napilap. Ezért alakulhatott ki az a helyzet, hogy miközben Szarvas Ferenc távozásáról már két hete suttogtak a jól értesültek, és a múlt hét végén a sajtóban is megjelent az értesülés, a szakminisztérium ez idáig hivatalosan nem kommentálta azt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ennek a „fejetlenségnek” miniszteri biztos kinevezése vet véget a vasúttársaságnál. A szakembernek – akit mindenképpen hamarosan kineveznek – az lesz a feladata, hogy irányítsa a MÁV átalakítását.
A jelenlegi MÁV-csoport két nagy céggé alakulhat át – vázolta az átalakítást Völner Pál államtitkár egy háttérbeszélgetésen. Az egyik a nemzeti vagyonkezelő felügyelete alatt maradó, személyszállító MÁV-START lesz, amely magába olvasztja a mozdonyokat működtető MÁV-TRAKCIÓ Zrt-t. A járművek karbantartását végző MÁV-GÉPÉSZET pedig 98 százalékos tulajdonában lévő leányvállalatként működik tovább.
A másik nagy cég a pályavasút lesz. A vasúti pályát működtető társaság a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete alatt áll majd.
A tervek szerint az átalakítás után a jelenlegi MÁV Zrt.-ből csak annyi marad meg, amennyire a két új cég piaci alapon igényt tart – ez a ma még sok ezer fős vezérigazgatóság összezsugorodásával járhat.
Időközben Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádióban cáfolta a MÁV élén várható változásokról szóló lapértesülést. Nem neveznek ki miniszteri biztost a MÁV élére. Völner azt mondta: Szarvas valóban távozik posztjáról, a kormányzat azonban a közösségi közlekedés átfogóbb átalakítását tervezi. Az ügyben napokon belül döntés születik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.