2012. 10. 29.

Jegyváltás a vonaton nincs

December 9-étől megszünteti a vonatokon történtő jegyváltási lehetőséget a DB AG Berlinben és Brandenburgban. Mindez azonban csak azokra a vonatokra igaz, ahol nincs automata és persze nem mindegyik jegyet kell kizárólag elővételben megvásárolni.




December 9-étől, azaz a menetrendváltástól megszünteti a közlekedési szövetség, a VBB menetjegyeinek vonaton történő értékesítését a DB AG. A vasúttársaság közlése szerint számtalan jegyautomata és egyéb lehetőség áll az utasok rendelkezésére, így a vonatkísérőtől csak akkor lehet pótdíjmentesen közlekedési szövetségi jegyet venni, ha a felszállás helyén nem volt egyetlenegy működő automata sem.
A menetrendváltással életbe lépő szabályok szerint az előre megváltott jegy nélkül utazó utastól legalább 40 eurót szednek be. Egészen pontosan a menetjegy árát és további 40 eurót pótdíjként. A korábbi rendszer szerint némileg magasabb volt a vonaton váltott menetjegy ára, de közel sem ilyen mértékben.
Az intézkedéssel a DB AG a Németország számos térségében már alkalmazott szabályozást vezette be Berlinben és Bradenburgban. A szabályok változása csak a közlekedési szövetség jegyeire vonatkozik, a DB AG ajánlatait (például a Schönes Wochenende és a Quer-durchs-Land-Ticketet) továbbra is a megszokott, néhány eurós felárral kínálja a vasút a vonatkísérőknél.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.