2012. 11. 29.

Eredményes ellenőrzés

Komoly erőkkel lép fel a Wiener Linien a potyázók ellen. A legutóbbi ellenőrzési hullám során napi átlagban 368 utasnak nem volt jegye. Az eredmény jó, de elégedettek nem lehetnek vele a cégvezetők.


A legutóbbi bécsi szigorított ellenőrzési hullámban összesen 156125 utast ellenőriztek, közülük 2577-nek nem volt jegye. Ez azt jelenti, hogy az utasok 1,65%-a még mindig nem veszi jegyet a bécsi tömegközlekedési eszközökre. Az akciót szükségesnek tartja a cégvezető, mivel még így is sokallják a jegy és bérlet nélkül utazók számát. A pótdíj ilyen esetekben 100 euró; míg a havibérlet mindösszesen csak 45 eurót kóstál. Ráadásul pont 2012-ben csökkent radikálisan az éves bérlet ára: napi egy euróba kerül május 1-jétől a 365 napig érvényes utazási igazolvány a bécsi 100-as zónára, azaz a város területére.
A szigorú ellenőrzés hatékony a Wiener Linien szerint. Az elrettentő mértékű büntetés ellenére is akadnak azonban bliccelők
(fotók: Johannes Zinner / Wiener Linien)

De nem csak erre figyeltek a Wiener Linien munkatársai a legutóbbi ellenőrzési akcióban. Különösen figyeltek a dohányzási tilalom betartására és arra, hogy a kutyákat szájkosárral, pórázon utaztassák. Az utazási feltételek betartása valamennyi utastárs kulturált utazását segíti elő – fűzte hozzá a sajtó képviselői előtt tartott beszámolójához Eduard Winter, a Wiener Linien üzemeltetési vezetője.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.