2012. 12. 17.

Lóval a gyorsvasúton

Az elmúlt napokban körbejárta a világot az a videó, amelyen egy shetlandi pónival utazott gazdája a berlini gyorsvasúton, mégpedig az észak-déli alagúton keresztül. A kistermetű jószág békésen nézelődött a 481/482-es sorozatú motorvonat többcélú terében.


A jellemzően legfeljebb egy méter körüli marmagasságú shetlandi pónik egyik képviselője, nevesül Seppi kelt útra december 13-án. Gazdájával, egy 16 éves lánnyal együtt utazott a szerelvényen. Az utazási feltételek nem rendelkeznek lovakról, legfeljebb csak kutyáról, amelyek közül a nagyobbak ugyancsak lehetnek termetes példányok.
Burkhard Ahlert, az S-Bahn Berlin GmbH szóvivője úgy nyilatkozott az ügyről: lovakat természetesen nem lehet bevinni az utastérbe. Úgy vélte, hogy ha a patás állat megijed, elszabadul, akkor komoly károkat tehet az utasokban és a vonat berendezésében is.
Egyelőre nem derült ki, hogy miképpen jutott fel a vonatra a jószág és gazdája, aki a hírek szerint már étterembe és vásárolni is magával vitte kedvencét. Bár az utazási feltételeknek ellentmond, a négylábú társaságát élvezték a berlini utasok: számtalan fénykép és videó is készült a nem mindennapi utasról. Az S-Bahn szóvivője közölte: tájékoztatták az esetről a szövetségi rendőrséget.
Ahlert azt is megjegyezte: nem ritka, hogy ilyen nagy állatokkal próbálnak meg a gyorsvasúti szerelvényekre felszállni. Legtöbbször különféle cirkuszok képviselői viszik magukkal az állatokat, hogy adományokat gyűjtsenek.
Hasonló eset egyébként Magyarországon is történt pár éve: egy Budapest felé tartó FLIRT-re Szár megállóhelyen szeretett volna felszállni egy lovas – saját, jól megtermett lovával egyetemben. Ez az utazás azonban végül meghiúsult.
A magyarországi eset néhány éve történt Szár megállóhelynél

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.