2013. 01. 21.

Penzingi este – romeltakarítás és rendkívüli technológia

A hétfő reggeli súlyos balesetet követő kárelhárítás még mindig tart Wien Penzing és Wien Hütteldorf állomások között. Az S45-ös viszonylat szerelvényei Penzingben fordulnak, a baleset helyszínén pedig a pályások és a Swietelsky baleseti daruja dolgoznak. Kattintsanak esti képriportunkért!



Amint megírtuk, a hétfő reggeli csúcsidő végén történt súlyos balesetben az S45-ös viszonylat két Talentje ütközött össze frontálisan a Penzing és Hütteldorf állomások közötti egyvágányos szakaszon. A 280 utas és a vonatszemélyzet tagjai közül ketten szenvedtek életveszélyes sérüléseket – az egyik mozdonyvezető, illetve az utastérben közvetlenül a vezetőfülke mögött ülő utas. Őket, és további három súlyos sérültet mentőhelikopterrel szállítottak a medlingi baleseti kórházba (Unfallkrankenhaus Meidling). A balesetnek további 36 könnyű sérültje volt, akik közül néhányat csak közel két órával az ütközés után tudtak a szerelvényből kimenteni.
Az elsődleges vizsgálat szerint a váltóhiba miatt elrendelt rendkívüli közlekedési rend („hívójelzéssel” közlekedés) lebonyolítása nem sikerült túl jól, és a Penzing velől érkező szerelvény mozdonyvezetője menetengedély nélkül indult Hütteldorf felé.

A baleset komoly forgalmi zavarokat okozott, melyekről folyamatosan beszámoltunk. Estére a helyzet annyiban enyhült, hogy a párhuzamosan futó Westbahn forgalma helyreállt, viszont a Bécs és Rekawinkel között között közlekedő S50-es járatok csak Hütteldorfig jöttek be a városba. Hasonlóan lemondásra került az balesetes szerelvények viszonylata, az S45-ös is előbb Breitensee és Hütteldorf, majd később Penzing és Hütteldorf között. A Westbahn összes távolsági vonata megállt napközben Hütteldorfban, a RegionalExpress-ek pedig Penzingben kaptak egy extra megállót.
Estére már Penzing állomásig jártak az S45-ös szerelvényei, a súlyosabban sérült Talentet elszállították, illetve a pályások nekiláttak a rendrakásnak – a pálya felszabadítását holnap délelőttre ígérik. Lássuk, mi minden törtét hétfő este a baleset helyszínének környékén!

Egy kétéltű pályafenntartási jármű érkezik a baleset helyszíne felől Penzing állomásra, majd rövidesen távozik két talpfával

Nyomában érkezett a Bécsből Amstettenbe közlekedő REX 1642-es szerelvénye, már pontosan. Ez a vonat elvileg nem áll meg Penzingben, ma azonban a kieső S45-ös miatt megállt

A St. Pöltenbe tartó R 2042-es érkezik a REX után 4 perccel

Ritka látványosság: Penzing szigetperonján beüzemelték a sárga villogóval felszerelt figyelmeztető táblákat, melyen a járatkimaradásokra hívják fel a figyelmet, illetve diszkréten eltanácsolnak a vasút használatától és „más tömegközlekedési eszközöket” ajánlanak figyelmünkbe

Rossz helyen, de jó időben – az S45-ös viszonylat Talentje a helytelen vágányon vár a visszaindulásra Penzingben

Penzing állomás kijelzőjén az összes Hütteldorf felé induló S45-ös lemondva, de egyebekben a forgalom nagyjából rendben zajlik

A baleset helyszínén a Swietelsky baleseti daruja, illetve – a daru mögött takarásban – az ÖBB segélyszerelvényét mozgató Herkules lelhető fel az egyik balesetes Talent társaságában (a felvételek a szerző munkái)


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.