2013. 03. 19.

Jön az újabb magyar emlékmozdony

A 480 005-ös lesz az a gép, amely fekete-arany színekbe öltözhet Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója alkalmából. A mozdony a pünkösdi összevont zarándokvonatot továbbíthatja majd Csíksomlyóra a tervek szerint.


A MÁV Zrt. illetékeseiből, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kurátoraiból és a szervezőkből álló zsűri úgy döntött, hogy a fekete-arany színekkel domináló pályamű lesz a nyertes és kerül fel a 480 005-ös pályaszámú gépre – áll a hunyadimozdony.hu oldalon. Az indoklás szerint a szavazásnál sokat nyomott latba a terv esztétikája, a közönség a mozdonygrafika iránt megnyilvánuló rokonszenve, továbbá annak a szempontnak a figyelembe vétele, hogy a mozdony elsősorban Kürtös és Bukarest között, tehát a román vasút hálózatán közlekedik, miközben motívumai sokat jelentenek nekünk, magyaroknak, ugyanakkor a zsűri megítélése szerint a román érzékenység sem sérülhet.

Az eredeti pályamű némileg eltérő dizájnnal készült, ezen látszik hazánk mai (!) határvonala.
Vajon ez milyen érzékenységet sértett?

A végleges látványterv
(forrás: hunyadimozdony.hu)

A pályaművön a vasúttársaság és a szervezők kérésére, egyúttal a szerző, Dani Richard beleegyező közreműködésével még számos apróbb változtatásra kerül sor időközben – különös tekintettel a az eredeti műben szereplő határvonal kritikus voltára. Ezek azonban nem érintik az eredeti terv esztétikai alapértékeit, így a 480 005-ös királyi színkombinációba, fekete-aranyba öltöztetve kerekedik fel május 17-én Erdélybe.
Arany-fekete Hunyadiak?
Meglehetősen furcsa a szakmai zsűri döntése. A grafikát, mint olyat nem szeretnénk minősíteni, hiszen ez nem célunk, nem feladatunk. Ez esztétikai kérdés. Viszont egy nagyon fontos dolog megütötte a szemünket – ha szabad ilyen képzavart előhozni.
A mozdony színvilága a fekete-sárga, pontosabban a heraldika szabályai szerint fekete-arany. Ez a színösszeállítás azonban meglehetősen távol áll a jelenlegi ismeretek szerint Hunyadi Mátyástól: a fekete-arany szín ugyanis az akkoriban a szárnyaikat és körmeiket bontogató Habsburg-család zászlajának színe volt. A Hunyadi-család zászlaján az ezüst, a vörös és a kék színek domináltak, Mátyás király zászlóján is ezek a színek dominálnak. Mindössze a címerben szereplő holló volt fekete, no meg a sereg, amelyet Mátyás fenntartott és többek között a neves Kinizsi Pál is vezére volt.
Mindezek fényében állítható, hogy meglehetősen furcsa üzenettel bír a Hunyadi Mátyásra emlékező mozdony, amikor a Habsburgok színeibe öltöztetve rója majd a magyar és román sínpárokat.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy a mozdony sem debütáló útján, a „Széksomlyó Gyorspresz” élén, sem egyébként nem fog elvetődni Hunyadi Mátyás szülővárosába, Kolozsvárra.
Hunyadi Mátyás zászlaja – kis utánajárással a „szakmai zsűri” is megtalálhatta volna
(forrás: www.mateinfo.hu)

Halász Péter

RegionalBahn információk

3 megjegyzés:

 1. Nem rossz, de a fekete-arany az nem a Habsburg lobogó színe vala?

  Vagy inkább írjam be magamnak töriből az elégtelent? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A szakmai zsűri így döntött és kész. Vagy olyan bátor és megkérdőjelezed többek között a médiapartner kiadó szakmaiságát?! ;) :)

   Egyébként meg de, fekete-arany volt a Habsburgok színe:
   http://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg-csal%C3%A1d

   A Hunyadi Mátyás-féle zászló ilyen volt:
   http://www.mateinfo.hu/images/navy/matyas_zaszlo.jpg

   Törlés
 2. Amúgy... Kolozsvárra "elvetődik", de csak egyszer, a különvonattal.

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.