2013. 04. 10.

Szolnoki emlékkép

Egy-egy, akár csak néhány éve készült kép kapcsán is el lehet morfondírozni azon, hogy mennyi idő is eltelt már annak elkészülte óta. Nos, ez ezúttal is így van, így lett egy hirtelen kezünkbe került felvétel kapcsán.


A most következő kép 2007. április 27-én, a talán szokatlanul is meleg délutánon készült. E sorok szerzője éppen Debrecenből tartott Budapest felé, amikor Szolnokon átszállva szembetalálkozott az éppen friss fővizsgás piros szerelvénnyel. Talán az egyik utolsó MD-betét- és vezérlőkocsi-fővizsgát örökíthettük meg. Az akkor még legfeljebb csak a „friss REV” miatt érdekes felvétel mára igazi kordokumentummá érett. Hat évvel e kép elkészülte után már csak az emlékeinkben élnek az MD-motorvonatok. Igaz, a fénykoruk ekkor már messze volt, hiszen hol vannak már azok a daliás idők, amikor Pécs és Sopron vagy éppen Pécs és Szeged között gyorsvonati fordában jártak a Ganz mellékvonali motorvonatai?


Az idő elmúlt e járművek felett. Helyüket Usgyik és Bézék vették át forgalmat – új járművek beszerzéséről szó sem volt. Talán csak reménykedhetünk, hogy az esztergomi vasútvonal villamosításával felszabaduló Desirók növelhetik a vasúti közlekedés színvonalát a mellékvonalakon.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.