2013. 04. 17.

Újabb reptéri kapcsolat

Tovább bővülhet a müncheni repülőtér vasúti kapcsolata – erről állapodott meg a DB AG és a Bajor Szabadállam. Az új vasúti pálya észak felől biztos közvetlen kapcsolatot a repülőtéri vasútállomáshoz 2018-tól.


Megkötötte azt a megállapodást a DB AG és a Bajor Szabadállam, amelynek értelmében új vasúti kapcsolatot kap a müncheni Franz-Josef Strauss repülőtér. A jelenlegi helyzet szerint csak közvetlenül dél felől érhető el a légikikötő, mégpedig két útvonalon: egyrészt Neufahrn felől, ahol a szárnyvonal a München–Regensburg vasútvonalból ágazik ki (erről érkeznek az S1-es viszonylat járatai); másrészt pedig München Ostbahnhof és Ismaing felől, amerről az S8-as viszonylat szerelvényei érkeznek. Az új kapcsolatnak köszönhetően Regensburg felől is közvetlenül megközelíthető lesz a repülőtér.

München belvárosa felé tart egy 423-as motorvonat, amely éppen elhagyta a Flughafen Besucherpark megállót. Hamarosan Regensburg felé utazhatunk innen?
(fotó: Magyarics Zoltán)

A neufahrni delta 2,3 kilométer hosszú, kétvágányú pálya lesz majd, amely a Flughafen Besucherpark megállóhely után ágazik ki a Neufahrn és München felé vezető pályából. Keresztezi az A92-es autópályát és az Isart, majd töltésen éri el Pullachtól délre a regensburgi vasutat. A beruházás összesen 83 millió euróba, mintegy 24,5 milliárd forintba kerül majd.

Az Ostbahnhof és Ismaing felől érkezett a terminál alatti állomásra az S8-ason közlekedő 423-as motorvonat. A vonal és az állomás most zsákvonal, de a DB AG vizsgálja, hogy dél-kelet, Mühldorf felé is bővítené a vasúti kínálatot a reptérről
(fotó: Magyarics Zoltán)

A pálya 2018-ig készül el és a tervek szerint mintegy fél órával kerül közelebb a repülőtér Freisinghez, Regensburghoz, Landshuthoz vagy éppen Passauhoz – emeli ki a DB AG közleménye. Jelenleg Freising felé egyszerűbb autóbusszal eljutni a légikikötőből, mint vonattal. A 635-ös számmal jelzett busz alig húsz perc alatt teszi meg a távolságot a terminál és a freisingi vasútállomás közötti távot.

Freisingbe ma csak busszal lehet eljutni a reptérről. A képen a terminálhoz tartó 635-ös viszonylaton közlekedő MAN-csuklós készülődik az induláshoz a freisingi vasútállomásnál. Itt lehet átszállni Regensburg felé
(fotó: Halász Péter)

A Rüdiger Grube, a DB AG első embere és Martin Zeil, bajor közlekedési miniszter által aláírt megállapodás értelmében a DB AG várhatóan tízmillió eurót fizetnek a Bajor Szabadállamnak húsz éven keresztül a pályahasználaton keresztül. Mindezek mellett pedig tervezik a repülőtér vasúti közlekedési kapcsolatainak javítását dél-kelet, azaz Mühldorf felé is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.