2013. 05. 13.

Siklott az EC Berlinben

Újabb látványos balesettel hívta fel magára a figyelmet a német vasút. Nem, ezúttal nem Stuttgartban siklott ki a Hamburg felé tartó IC 2312-es, hanem Berlinben egy szerelvénymenetben közlekedő EuroCity hagyta el a kötött pályát.


Hétfőn napoközben a berlini főpályaudvartól északra, Berlin Hauptbahnhof és Berlin Gesundbrunnen között siklott ki egy váltónál a Prágából érkező EC 178-as mozdonya, a 101 010-es pályaszámú gép és az első két személykocsi. A vonaton a személyzeten kívül senki sem tartózkodott, a szerelvény üresen tartott karbantartásra a rummelsburgi műszaki bázisra, amikor megtörtént a baj.


A baleset okát egyelőre még vizsgálják. Annyi biztos, hogy az észak-déli nagyvasúti alagutat elhagyva egy váltón lépett ki a mozdony és mire megállt, a vonat első két kocsija is kisiklott. Szakértők azonban nem hivatalosan közölték: vélhetően valamilyen módon aláváltottak a szerelvénynek. Érdekesség, hogy egy biztosítóberendezési zavar után ugyancsak aláváltottak a berlini S-Bahn egyik szerelvényének Tegel állomáson 2012 nyarán.

(a képek forrása: Der Tagesspiegel)

A baleset hozzávetőleges helyszíne

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt a Berlin Hauptbahnhof és Berlin Gesundbrunnen között teljes vágányzárat vezettek be. A vágányzár idején a távolsági vonatokat a kelet-nyugati irányú Stadtbahnra irányították és emiatt kihagyták a südkreuzi megállást a járatok. A regionális forgalomban a viszonylatok megosztva vagy terelve jártak. A stralsundi RE-k az Außeringen kerülve, Lichtenberg felé jártak, az ODEG üzemeltette RE4-es viszonylaton a forgalmat fenntartották (a vonatok nem Gesundbrunnen, hanem Spandau felé mennek), az érintett szakaszon azonban lépésben jártak a szerelvények. A DB AG tájékoztatása szerint péntekig még fennakadások várhatók, addigra állítják helyre teljesen a vasúti pályát és a megrongált biztosítóberendezési szerelvényeket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.