2013. 06. 10.

Esélyegyenlő függővasút

A gyengénlátók is könnyebben használhatják a jövőben a wuppertali függővasutat. Az üzemeltető WSW a függővasút megállóit taktilis jelekkel látta el, így a látássérültek könnyebben tájékozódhatnak a különleges vasút megállóiban.




A Wuppertaler Stadtwerke, a WSW mintegy 400 ezer eurót fordított a függővasút, a Schwebebahn összesen húsz megállójának akadálymentesítésére. A WSW.mobil üzletvezetője, Ulrich Jaeger úgy fogalmazott: a lépésnek köszönhetően a látássérült utasok is számára barátságosabb lehet így a wuppertali tömegközlekedés, hiszen a függővasutat is segítség nélkül használhatják immáron. A munkákat részben az üzemszünetek idején, részben pedig a folyó forgalom fenntartása mellett végezték el – hangsúlyozta Jaeger.
A húsz megállóban összesen mintegy 2000 méternyi taktilis vezetősávot alakítottak ki és tovább, mintegy négyszáz méternyi figyelemfelhívó felület került kialakításra.
A taktilis burkolat kaucsukból készült és ragasztással rögzítették a sokszor fából készült felületekre. A munkákat a nyári felújítási időszakban fejezik majd be.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.