2013. 07. 10.

A Siemens szállít Törökországba

A Siemens szállíthatja a török vasút, a TCDD új, nagysebességű vonatait. Az új vonatok a törökországi nagysebességű pályákon állhatnak forgalomba a közeljövőben.






A TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari) új, nagysebességű motorvonatokat vásárol a Siemenstől. A 285 millió euró (84,1 milliárd forint) értékű szerződés szerint a Siemens hét Velaro-szerelvényt szállít a török fél számára. A vonatokat hét évig biztosan a gyártó tartja majd karban a kontraktus szerint.
A TCDD a vonatokat az Ankara–Konya nagysebességű pályán és az Ankara és Isztambul közötti forgalomban vetné be, itt a meglévő vonalat építették át a magasabb sebességnek megfelelő követelmények szerint.

A német vasútnál még nem álltak forgalomba a késve szállított Velaro D szerelvények, de a törökök ennek ellenére rendeltek a járműcsalád tagjaiból hét szerelvényre valót
(fotók: DB AG)

A törökök már most is rendelkeznek nagysebességűnek tekinthető villamos motorvonatokkal: 2009-ben tizenkét darab, hat kocsis szerelvényt szereztek be a spanyol CAF-tól. Érdekesség, hogy ezeket a vonatokat jelenleg az Alstom tartja karban.
A Siemens értékelése szerint fontos üzlet kerület megkötésre, ugyanis egy folyamatosan növekvő piacon könyvelhette el első sikereit a német járműgyártó – hangsúlyozta a vasúti üzletág vezetője, Jochen Eickholt. A TCDD 2020-ig többezer kilométernyi nagysebességű pályát építene és legalább 180 darabos nagysebességű járműflottát szerezne be a török vasút.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.