2013. 07. 14.

Vasárnapi videóajánló - XXVII. rész: A4 Pacific-ek nosztalgiaüzemben

A London and North Eastern Railway 35 darab A4 sorozatú gőzmozdonya komoly karriert futott be, mely számos masina számára nem ért véget a hatvanas évek derekán bekövetkező nyugdíjazással: a sebességrekorder Mallard több testvérmozdonya is a mai napig aktív a nosztalgiaforgalomban. A hat megmaradt A4-es közül három rendelkezik fővonalakra is érvényes futási engedéllyel - mai filmajánlónkban a Union of South Africa, a Bittern és a Sir Nigel Gresley dolgos hétköznapjaiba tekintünk be.



Mai videóajánlónkat egy visszautalással kell kezdenünk: sorozatunk legelején, a 2. részben a Settle - Carlisle vonal kapcsán két filmben is feltűntek nosztalgiaüzemben az A4 Pacific gőzösök, méghozzá a Sir Nigel Gresley, és maga a sebességrekorder Mallard is. Ezúttal további filmeken elevenedik meg a híres mozdonycsalád modern kori története, azaz részvételük az angol vasúti nosztalgia irigylésre méltóan gazdag világában.
Egy rövidfilm erejéig a leghíresebb masinával kezdve: az idén 80 esztendős Mallard pályafutása során kétszer is visszavonult. Első nyugdíjazása 1963-ban történt, az utolsó meneteket megörökítő filmet pedig - a beágyazhatóság letiltása miatt - csak hivatkozás formájában tudjuk ajánlani. Mai első filmünkön a Mallardot a nyolcvanas években láthatjuk viszont, a második, 1988-as nyugdíjazás előtt nem sokkal, a The Shakespeare Limited, majd a National Railway Museum pártolóinak különvonatának élén. A masina azóta statikus kiállítási tárgyként a York-ban található National Railway Museum lakója.



A sort folytatva, az eredetileg 4488-as pályaszámú Union of South Africa a mai is aktív három A4-es egyike, mely a British Rail érában kapott 60009-es pályaszámot viseli. Legtöbb társától eltérően a mozdony a BR-érában kapott Brunswick zöld gúnyát is megtartotta, bár nevét politikai okok miatt (az apertheid rezsim alatt) átmenetileg Osprey-re változtatták. A gépet a BR az utolsók között, 1966 júniusában selejtezte, majd alig egy hónap múlva új gazdára talált a vasútkedvelő nagybirtokos John Cameron személyében. A mozdony a nyolcvanas évek óta folyamatosan aktív résztvevője a nosztalgiaforgalomnak, és a megőrzött A4-esek között a legtöbbet futott példány. Az alábbi videóban 2010-2012 között lezajlott felújítását és kazánvizsgáját követően tűnik fel a The Hadrian nevű különvonat élén, melyet a Settle - Carlisle vonal Hellifield állomásától Carlisle állomásig, majd tovább York-ig továbbított. A film érdekessége, hogy a tolatást végző mozdonyon jól megfigyelhető az A4-es sorozat egyik specialitása, az átjárható szerkocsi. Mivel a menet közbeni vízvételezés megoldásával műszakilag lehetővé vált a 630 kilométeres London - Edinburgh távolság megtétele közbenső megállás nélkül, már csak a személyzet menet közbeni cseréjére kellett megoldást találni - erre szolgált a szerkocsi átjárhatósága.



Következő vendégünk az eredetileg 4464-es, később 60019-es pályaszámú Bittern, mely jelenleg - több átfestés után - a BR kék színtervét és az eredeti pályaszámot viseli. A gépet a BR 1966 szeptemberében selejtezte, meglehetősen rossz állapotban, sérült főkerettel. Ugyan hamar akadt új tulajdonosa, ám az évtizedek során számos gyűjtő tulajdonában megfordult a 4464-es, és senkinek sem volt pénze és energiája a szükséges felújítások elvégzésére. A szerencse végül 2000-ben mosolygott rá a veterán mozdonyra, ekkor ugyanis a Flying Scotsman becsültnél drágább felújítása miatt a két gépet birtokló Dr. Tony Marchington megvált a még felújításra váró Bittern-től. Az új tulajdonos Jeremy Hosking üzletember lett, aki nekilátott a felújításnak, és bő három évtized múltán 2007-ben újra befűtötték a Brunswick zöldre festett gépet. A Bittern ezután a nosztalgiaforgalom oszlopos tagja lett, és 2011-ben visszakapta eredeti pályaszámát, valamint az eredeti LNER-féle "garter blue" színterv szerint fényezték újra. A Bittern-nek jutott a megtiszteltetés, hogy a gőzvontatású sebességrekord 75. évfordulója alkalmából 90 mérföld/órás emelt sebességre engedélyezett emlékvonatot továbbítson a rekordmenet eredeti útvonalán.
Két filmünk közül az elsőn a Skóciába tartó 'Cathedrals Express' különvonat élén a Digswell viadukton átkelő Bittern-t láthatjuk lélegzetelállító perspektívából - a felvételt egy modellhelikopter segítségével készítették. A második filmen a Bittern a Severn Valley Railway múzeumvasúton ténykedik, szemet pihentető angol tájban. A film láttán óhatatlanul arra gondolhatunk, hogy milyen jó lenne itthon is egy hasonló kaliberű múzeumvasút...






A sorozat harmadik, ma is aktív tagja az egykor 4498-as, ma a British Rail érában használt 60007-es pályszámot és BR kék színtervet viselő Sir Nigel Gresley. Ennek a gépnek jutott a megtiszteltetés, hogy az A4-es sorozat tervezőjének, Sir Herbert Nigel Gresley-nek állíthat méltó emléket. A gép története az 1966-os selejtezést követően a többiekhez képest viszonylag kevésbé volt kalandos, az elmúlt évtizedeket ugyanis végig az A4-es sorozat pártfogói egyesületének tulajdonában és aktív nosztalgiaüzemben töltötte. Az utóbbi években a North Yorkshire Moors Railway múzeumvasút napi üzemben lévő igáslova a Sir Nigel Gresley.
Első filmünk különlegessége, hogy a 'Cathedrals Express'-t Londonba továbbító mozdony vezérállására nyerhetünk bepillantást menet közben. Egy biztos: a kilátás minősége messze nem állt arányban az A4-es sorozattal elérhető sebességekkel, a mai mozdonyokhoz képest szinte vakon haladt a személyzet. A második kisfilm természetes környzetében, a North Yorkshire Moors Railway múzeumvasúton mutatja a kék masinát, a vasút 40 éves jubileumi ünnepségén.






Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.