2013. 10. 21.

Lassít az S-Bahn

Sebességkorlátozást vezettek be a berlini gyorsvasúton. A vonatok legfeljebb nyolcvannal mehetnek, ami sok helyen kihat a menetrendszerűségre, megnöveli a vonatok menetidejét – az S-Bahn üzemeltetője azonban máshogyan látja mindezt. Most azonban nem a járművekkel van a baj, hanem az utasítások követelik meg a sebesség csökkentését.



Ezúttal nem a vasúti járművek tengelyeivel vagy egyéb berendezésekkel van probléma, hanem azzal, hogy az utasításoknak megfelelően kellett a helyenként 100 km/h-s sebességet 80 km/h-ra csökkenteni a berlini gyorsvasút szerelvényeinek sebességét. Mint kiderült: a vasúti utasítások változása miatt újra kell táblázni a pályasebességet, ezekhez kell igazítani a menetrendi anyagokat és a többi jelzést. Amíg ez nem történik meg – a céldátum a menetrendváltás december közepén –, marad a 80-as sebességkorlátozás – magyarázta az üzemeltető sajtóválasza.

A Berliner Außenringen, az S8-as vonalán – ahol nyáron egy ideig az S1-es közlekedett pályafelújítás miatt – is csökkentették a sebességet

Az október 21-ével bevezetett rendelkezés az üzemeltető S-Bahn Berlin GmbH szerint nem okoz komolyabb gondokat, hiszen a vonatoknak csak egy része – a 480-as és a 481/482-es sorozatú motorvonatok – használhatták ki a százas tempót és csak ott, ahol erre lehetőség adódott a hosszú állomásközökben, így például a Ringbahn egyes szakaszain vagy az S7-esen a Grunewaldban, Grunewald és Nikolassee állomások között. De ugyancsak „száguldhattak” a vonatok a Berliner Außenringen, az S8-as vonalán is.

A Ringbahn déli részén, a tempelhofi reptér térségében 100 helyett csak 80 km/h-val mehetnek a 480-asok is
(fotók: Halász Péter)

A helyzetet a vasutasok máshogyan látják. Azt mondják, hogy az utasok megérzik a hosszabb menetidőket. A nyolcvanas korlátozások eddig a 481/482-es motorvonatokra volt érvényes, amelyek a tengelyproblémák miatt mehetettek csak ennyivel, a hivatalosan engedélyezett sebességük azonban 100 km/h. Most azonban valamennyi vonat sebességét csökkentették: a 480-asok a Ringbahnon a tempelhofi reptér mellett sem száguldhatnak százzal, csak nyolcvannak és a Berliner Forston át is csak nyolcvannal mehetnek 90 km/h helyett az S3-ason közlekedő „Coladosék”. Mindemellett pedig még a pályások vagy a biztosítóberendezésen végzett munkák miatt még tovább csökkent a sebesség: a Ringbahn északi részén jelenleg csak negyvennel mehetnek a vonatok.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.