2013. 10. 02.

Villamos reklámozza a metrót – jön az U2-es!

Pár nap és az utasforgalom számára is megnyílik az U2-es metró új szakasza Aspernstraße és az új Seestadt között. A megnyitónak igyekszik nagy hírverést csapni a Wiener Linien, már csak azért is, mert a Seestadt jelenleg még csak pusztaság... Nézzük, mivel készül a bécsi tömegközlekedési társaság október 5-ére!


Villamos reklámozza az U2-es metró október 5-én megnyíló hosszabbítását. Az új szakasz megnyitásával az U2-es három új állomást – Hausfeldstraße, Aspern Nord és Seestadt – kap, ebből mindháromnál lesz autóbuszos csatlakozás és egynél, a Hausfeldstraßénál az ÖBB hálózatához is kapcsolódik a villamosok mellett a metróvonal. Aspern Nordnál egy kicsivel később lesz majd ÖBB-megálló, de lesz: a tervek szerint legalább idáig fog járni az S80-as gyorsvasúti viszonylat.
A Wiener Linien, mint mindig, most is komolyan készül a metrómegnyitóra. Az új vonalszakaszt villamoson és metrón is reklámozzák. Előbbi célszerű: a 26-os vonalán közlekedő, hosszú, B sorozatú ULF is koptatja majd a szintén október 5-én megnyíló síneket a Kagraner Platz és a Hausfeldstraße között.

Ötletes reklám: meghosszabbítjuk az U2-es metrót – hirdeti a villamos
(fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien)

Meghosszabbítjuk UUUUUUUUUUUUUUU2-es metrót – ötletes reklám
(fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien)

A Wiener Linien nagyszabású ünnepséggel készül a metróvonal hosszabbításának átadására. A három metróállomáson színes programok várják majd az érdeklődőket. Az állomásokon tematikusan osztották el a programokat: a Hausfeldstraßénál a környéket, Bécs 22. kerületét ismerhetjük meg; Aspern Nordon főleg gyerekprogramok lesznek; a Seestadtban pedig a sport és a gasztronómia kapja a főszerepet.

Programajánlat október 5-ére: a Wiener Linien színes, látványos időtöltést kínál a metrómegnyitóra érkezőknek

A program szerint 10:30-kor Dr. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere a Hausfeldstraßén tart beszédet, 11:15-kor pedig a Seestadtban sorrendben Günter Steinbauer, a Wiener Linien technikai területekért felelős vezetője; Norbert Scheed, Donaustadt kerület polgármestere; Renate Brauner, Bécs város alpolgármestere; Dr. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere és Doris Bures, szövetségi közlekedési miniszter mond köszöntőt.
A közlekedésbarátok is „megkapják a magukét”: 8 és 16 óra között a 26-os frissen megnyitott vonalán és a Wagramer Straßén Kagran és a Hausfeldstraße között négy nosztalgiavillamos ingázik majd tizenöt perces követéssel: a forgalmi kocsik mellett a „múzeumi” ULF; a 4149-es és a 4152-es M1 sorozatú kocsit; és a 408-as pályaszámú, T1-es sorozatú kocsi jár majd. Utóbbi három motorkocsi a tervek szerint egy-egy m3-as sorozatú pótkocsit vontat majd.
A délután folyamán, 16 órától pedig a Múzeumok Hosszú Éjszakája rendezvény keretében a Ringen közlekedik majd három, kéttengelyes motor- és pótkocsiból álló vonat.

A Tramwaytagról ismert formáció, a 408-as pályaszámú T1-es és egy m3-as pótkocsi is bejárja majd az új villamosvágányokat
(fotó: Halász Péter)

Az Oberndorfstraße – a 25-ös villamos asperni végállomása – és a Hausfeldstraße között ugyancsak 15 perces követéssel nosztalgiabuszok járnak majd 8 és 16 óra között.
10 és 11 óra között a Seestadtba pótlóbuszok járnak majd az Aspernstraßétól.

A 26-os villamos vonalán mára már minden készen áll a szerelvények fogadására
(fotó: Manfred Helmer / Wiener Linien)

A 26-os villamos vonalán a menetrend szerinti forgalom egyébként 10:30-kor indul majd – addig pótlóbuszok járnak a villamos helyett –, a metrók pedig 11 órától járnak majd a teljes vonalon, miután hivatalosan és ünnepélyesen megnyitották az új szakaszt. A dolog érdekessége, hogy a programot elnézve 08:00 és 10:30 között az új szakaszon csak a nosztalgiavillamosok járnak majd.

Az átszervezett tömegközlekedési hálózat térképe. Új viszonylatokat és új irányokat kell megtanulni a bécsieknek

Előző nap, október 4-én, pénteken vélhetően sokan búcsúztatják majd a legendássá vált 23A jelzésű buszvonalat, amelynek nagy részét az új villamospálya váltja majd fel. A járat volt az egyike azon vonalaknak, ahol utolsóként közlekedtek a magaspadlós Gräf&Steyr GU240 M18-as csuklós autóbuszok az osztrák fővárosban.

Invalidensiedlung, végállomás. Az OMSI-ban marad a 24A, de a valóságban a 89A busz jár majd október 5-étől a kertvárosban.
Az OMSI-hoz készült kiegészítőről szóló tesztünk ide kattintva olvasható

A változások kapcsán átszervezik a 24A buszvonalat is: a számos, különféle irányba tartó, itt-ott megbetétezett viszonylatot „szétszedik”: az Invalidensiedlung és Neueßling környéke a Kagraner Platz helyett az U2-es metróhoz kap kapcsolatot. Ezzel pedig az OMSI-hoz nemrégiben megjelent kiegészítő többszörösen is nosztalgiává válik: Kagran helyett a Kagraner Platztól indul már a járat és elveszti a neueßlingi és az invalidensiedlungi hurkokat is.

A 24A vonalán közlekedő autóbusz október 4-éig érkezhet meg az Invalidensiedlung felől – másnap már csak a neueßlingi hurokig jár majd, ahova a képen látható busz fordul be
(fotó: Halász Péter)

A menetrendekről annyit érdemes tudni, hogy az U2-es metró a várakozásoknak megfelelően nem túl sűrűn jár majd ki a Seestadtba: a hirdetmény szerint csak minden második vonat megy ki, a többi pedig csak az Aspernstraßéig jár majd. Ez azonban biztosan változik az új lakóterület fokozatos beépültével.

Az U2-es metróból csak minden második megy majd ki a Seestadtba – egyelőre

A Hausfeldstraße környékén a 26-os villamos a sűrűn közlekedő 23A buszt váltja. A villamos reggel 6-7, délután 5-6 percenként; hétvégén 10 percenként jár majd. A új menetrendek már fent vannak a Wiener Linien menetrendi oldalán.

A 26-os villamos a menetrendje szerint kellemesen sűrű közlekedési lehetőséget kínál

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.