2014. 01. 15.

Követi a vonatokat a GYSEV

December közepe óta már tesztüzemben, január 13. óta pedig élesben működik a GYSEV adatszolgáltatása a MÁV-START Vonatinfóján. Így már a GYSEV járatai is megjelennek a térkép mellett többek között a Vonatdroidban is.


A GYSEV a központi forgalomirányító rendszere segítségével már korábban is működtetett egy vonatkövető rendszert, azonban ez nem volt összekapcsolta a MÁV-csoport utastájékoztató rendszerével, így sem az ELVIRA szöveges felületén, sem a Vonatinfo térképén nem jelent meg a valós idejű adat.
A GYSEV és a MÁV-START együttműködése keretében a „repcevasút” járműveire is került MFB és ennek segítségével többek között a vonatok valós idejű adatait is begyűjthetik.

Már élőben is követhetjük a GYSEV vonatait a Vonatinfón

Rázó László, a GYSEV szóvivője a rendszer működéséről elmondta: a GYSEV informatikai szakemberei egy webservice fejlesztést hajtottak végre. Ez a kis „program” a GYSEV adatbázisában fut és működésének lényege, hogy a MFB-ktől érkező adatokat meghatározott szempontok szerint (csak adott napi személyvonat, stb.) továbbítja a MÁV szerverére. A MÁV Informatika a Vasúti Pályakapacitás-elosztótól kapja meg a napi menetrendeket. Az ebben szereplő adatokat a rendszer összehasonlítja az aktuálisan kapott adatokkal. Ez alapján különböző színekkel tünteti fel a térkép a pontosan, valamint a különböző késéssel közlekedő vonatokat.

A GYSEV-nél is működő MFB segítségével pontos, valós idejű adatokat kaphatunk a vonatok közlekedéséről

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.