2014. 02. 11.

Nem bírja a híd a buszokat

Kitiltották az emeletes buszokat Spandauban, a Heerstraße pályáját hordó Freybrückéről. Az emeletes kocsik ugyanis túl nehezek – csak normál buszok kelhetnek át a Havel feletti hídon annak állapota miatt. Ez komoly gondot jelent, hiszen számos külső területről errefelé jutnának be az utasok a városközpontba.


Súlykorlátozást vezettek be Berlinben, a spandaui Freybrückén január végén. Emiatt a 18 tonnánál nehezebb járművek, közöttük az emeletes városi buszok és a teherautók sem használhatják a B2-es és a B5-ös út bevezető szakaszát, a forgalmas Heerstraßét. A Havel felett átívelő Freybrücke szerkezete elöregedett, javításra, cserére szorul, amire idővel a városvezetés sort is kerít, azonban a forgalmas útszakaszon a hídszerkezet teljes cseréje alapos előkészítést igényel.

A forgalmas Heerstraßén csak az M49-es busz szállítja az utasokat, a gyorsjáratok vagy nem járnak vagy másfelé mennek

A Havel felett átívelő Freybrücke

Egyelőre tehát a helyzet az, hogy a hídon a nagy buszok nem kelhetnek át. Ezért az itt közlekedő M49-es, X34-es és X49-es buszok közlekedési rendjét módosították. Az X34-est a Zoologischer Garten helyett Rathaus Spandauhoz irányították, az utasok innen S-Bahnnal, regionális vonatokkal vagy éppen az U7-es metróval juthatnak be a belvárosba. Az X49-es gyorsjáratot, amelyik Staaken, Hahneberg és Messe Nord/ICC között közlekedik, leállították. Az utasokat az M49-es viszonylatra (Heerstraße/Nennhauser Damm–Zoologischer Garten) irányítják, ami viszont nem gyors, hanem alapjárat, emiatt jóval hosszabb időt töltenek utazással a környéken élők, mint korábban.
A BVG az X49-es felfüggesztését ellensúlyozandó az M49-eseket a korábbi tíz helyett 6-7 percenként indítja, viszont a csuklósok helyett csak szóló autóbuszokat tudnak indítani – áll a BVG közelményében.

Az X49-es járat nem közlekedik, az utasokat az M49-es buszra irányítja át a BVG

Az X34-essel a Zoologischer Garten helyett Rathaus Spandauhoz utazhatnak a Kladowban élők
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.