2014. 04. 24.

Megjöttek a hibridek!

Bemutatták az első hibrid-Volvót – ám nem Budapesten, hanem Bécsben. A Wiener Linien összesen hat szóló autóbuszt állít forgalomba az egyik belvárosi vonalon, ezek közül az első mutatták be most. A beszerzés része a buszflotta megújításának és a gázüzemű kocsikról a dízelüzemre való áttérésnek.


Az első csuklós Mercedes-Benz Citaro 2-esek mellett most már a régóta várt szóló Volvo-hibridbuszok is bemutatkoztak az osztrák fővárosban. A 4A vonalon, a Karlsplatz és a Prater széléhez közel eső Wittelsbachstraße végállomás között jár majd a hat kocsi.

 Az új hibrid-Volvo ajtós...

...és ajtótlan oldalról. Ezen a kocsin nincs „delivered by Rába” matrica...

A szóló, alacsonypadlós, három ajtós autóbuszok dízelmotorjai megfelelnek az EURO-6-os kibocsátási norma előírásainak. A hibrid üzemtől a Wiener Linien mintegy 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást remél a jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett. Emellett pedig a korábbinál nagyobb komfortot is kínál az autóbusz. Érdemes azt is megjegyezni, hogy – hasonlóan a Mercedes-Benz Citaro 2-esekhez – a szóló Volvónak is kifelé nyíló ajtajai vannak, így az utastérben el lehetett hagyni a szélfogó üvegeket, ami áttekinthetőbb belső teret és jelentős súlycsökkenést is jelent az autóbusznak.
A Wiener Linien jó ideje tesztelt különféle hibridhajtású autóbuszokat. Emlékezetes, hogy egy ideig az MAN Lion's Cityvel párhuzamosan nyúzták a Volvo 7700-as szóló hibridbuszát is – és úgy tűnik, hogy a svédek megoldása győzte meg a döntéshozókat.
A 4A vonalán közlekedő MAN Lion's Cityket a következő két hét során folyamatosan cserélik le a hibridbuszokra.

A 4A vonalán a következő két hét során a hat hibrid-Volvo folyamatosan váltja le a gázüzemű MAN Lion's Cityket
(fotók: Johannes Zinner / Wiener Linien)
Hegyre mennek a Citarók
A Wiener Linien a hibrid-Volvók bemutatásával egyidőben jelentette be, hogy 2014. április 25-étől, péntektől fogva a forgalmas 48A vonalán is megjelennek a Mercedes-Benz Citaro 2-esek. A Dr.-Karl-Renner-Ring és a Baumgartner Höhe között ingázó járat a város egyik legforgalmasabb buszvonala, itt komoly igénybevételnek teszik ki a csuklósokat. A Mercedes-Benz autóbuszai jelenleg a 7A (Bahnhof Meidling–Reumannplatz) és a 35A (Spittelau–Salmannsdorf) vonalon közlekednek 2013 vége óta.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.