2014. 06. 12.

A sztrájk eredménye: kamerák a villamosokon

Meglett az eredménye az április végi figyelmeztető munkabeszüntetésnek: kétmillió eurót fordít a Wiener Linien a járművezetők biztonságának fokozására.


Az április 23-i figyelmeztető munkabeszüntetés (amit az osztrákok munkásgyűlésként aposztrofáltak) eredményének is tekinthető az, hogy a Wiener Linien a számos erőszakos cselekedet visszaszorításának érdekében zártláncú videórendszert telepít a villamosokra. Emellett pedig a régi járművek, az E1-es és az E2-es sorozatú kocsik közül százhúsz járművön hamarosan magasított üvegparavánok védik majd a villamosvezetőket. A kamerák összesen hetven jármű, közöttük számos ULF és több, az éjszakai üzemben dolgozó buszon jelennek majd meg.
A távolabbi tervek tekintetében a Wiener Linien jelezte: 2017-ig a peremidőszakokban, de főleg az esti órákban folyamatosan lecserélik a mostani magaspadlós kocsikat a biztonságosabbnak vélt, zárt vezetőfülkével rendelkező alacsonypadlós villamosokra. Tegyük hozzá: várhatóan 2017-től állnak forgalomba az E1-eseket leváltó új alacsonypadlós villamosokat, amelyekre tavaly decemberben írta ki a Wiener Linien a beszerzési pályázatot, ahogy arról a RegionalBahn elsőként számolt be magyar nyelven.

Az esti órákra csak 2017-től garantálja a teljesen zárt vezetőfülkét a Wiener Linien. Ilyen van az ULF-ek fedélzetén is
(fotók: Halász Péter)

A járművek mellett az infrastruktúrán is igyekeznek javítani: a gyéren megvilágított végállomásokon igyekeznek a tér- és közvilágítást javítani, emellett pedig szorosabbra fűzik az együttműködést a rendőrséggel – ígéri a Wiener Linien.
Összesen kétmillió eurót fordítanak a további biztonsági intézkedésekre, amelyekkel a munkatársaikat szeretnék védeni. Úgy vélik: az utóbbi időben történt eseteket, atrocitásokat nem szabad tolerálni és elejét kell venni az újabb támadásoknak. A Wiener Linien üzemi tanácsának vezetője, Kurt Wessely úgy fogalmazott: üdvözlik a lépéseket, ám sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy csak hosszú távú és lassan megvalósuló intézkedéseket hozott a közlekedési társaság.
Pénteken, június 13-án 11 órakor három perces leállással és főhajtással hívják fel a figyelmet a közösségi közlekedésben dolgozók arra, hogy egyre több erőszakos támadás éri őket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.