2014. 07. 03.

„Fürdős” busz és villamos

Ahogy jó ideje minden évben, úgy idén is közlekedik Berlin egyik különleges buszjárata, a 312-es számmal jelzett viszonylat. Emellett pedig a villamosok menetrendjében is változásokat hoz a nyári szünet, amely Berlinben július 9-én kezdődik majd.


A BVG idén is elindítja a népszerű strandbuszát. A 312-es számmal jelzett viszonylat július 9-étől augusztus 24-éig hétköznap 9 és 20 óra; hétvégén 8 és 21 között ingázik majd Nikolassee S-Bahn-megálló és a Strandbad Wannsee között. A rövidke járat 10-20 percenként indul majd.

A BVG csuklós Mercedes-Benz Citarója a wannseei strand előtti végállomáson pihent 2013 nyarán

A tavalyi tapasztalatok szerint a járatot két csuklós autóbusszal üzemelteti majd a szolgáltató, amelyek azonban üzemidejük java részét a nikolasseei állomás mellett pihenve töltik, mivel a teljes kör megtétele összesen 8-11 percig tart, tehát egy autóbusszal nem üzemeltethető biztonságosan a vonal.

A járatot 2013 nyarán is két csuklósbusszal üzemeltette a BVG – a járat így üzembiztos volt és a buszvezetők kötelező pihenőideje is kiadható ilyenformán

A 312-esen közlekedő egyik Citaro fordul be a strand előtti végállomásra a Havel-menti erdőben

A BVG 2008-ban több éves kihagyás után indította újra a strandolós autóbuszjáratot Nikolassee és a wannseei strand között. A buszjáratnak komoly szerepe van, hiszen csak hosszas gyaloglással vagy autóval közelíthető meg a Havel partján épített pihenőhely. Azonban parkolóhelyből meglehetősen korlátozott számú áll rendelkezésre, jó idő esetén reggel 8-9 felé már esélytelen autóval helyet találni a strand előtt. Így mindenképpen jó választás a normál díjszabással igénybe vehető járat üzemeltetése és persze használata is.
A 312-es busz menetrendje a BVG honlapján böngészhető.

Megéri a BVG normál díjszabású járatát választani a strandoláshoz
(fotók: Halász Péter)

Berlin keleti részén is változásokat hoz a nyár: a 61-es villamos, amely felett ott lebeg a megszüntetés lehetősége is a lassan szükséges felújítás drága mivolta miatt, egyelőre a nyári menetrend szerint közlekedik és a szünet idején a müggelseei strand elérhetőségének biztosítása okán a „téli” 20 órás üzemzárást kitolták 22 órára.
Ezzel együtt a többi, kirándulók számára fontos célpontokat érintő járatokon is életbe lép a nyári menetrend. Többek között a 218-as vonalon is hétköznap óránként, hétvégén félóránként járnak a buszok – a nosztalgiajáratok indulása nem változott továbbra sem.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.