2014. 08. 11.

Szórakoztató vasút

Meglepő vállalkozásba fog a DB AG: utazás közben szórakoztatni szeretné az utasokat, és 2015 során a teljes ICE-flottán elérhető lesz az új szolgáltatás.


Mindenképpen meglepő vállalkozásba kezd a DB AG. A következő évtől fogva ugyanis az ICE-járatok fedélzetén a folyamatosan bővülő vezeték nélküli internetkapcsolatot kihasználva filmeket, hangjátékokat, podcastokat és játékokat kínálnak az okostelefonnal vagy laptoppal, tablettel rendelkező utasok számára. Azonban a DB AG nem csak szórakozási lehetőséget kínál majd: elérhetők lesznek a vonat helyzetével és a csatlakozásokkal kapcsolatos információk is.

Az ICE 3-asokon már működik a vezeték nélküli internet-szolgáltatás, de csak bizonyos szakaszokon – és ott is fizetős

A DB AG hasonló megoldással már az ICE-vonatok üzemének kezdete óta próbálkozott. Az ICE 1-es és 2-es sorozatú vonatokon meghatározott kocsikban videóprogramot kínáltak az utasoknak – akkor még természetesen csak VHS- vagy Beta-kazettákról. Emellett pedig valamennyi ülőhelyen az audio-modul segítségével elérhető volt több fedélzeti program és néhány tartományi közszolgálati rádió műsora – utóbbi a vonali rádiórendszernek köszönhetően a hosszabb alagutakban is élvezhető volt. Ezeket a rendszereket az ezredforduló környékén állították le és a járművek belső terének felfrissítése során el is távolították a berendezéseket az utastérből.

Az ICE 1-eseken volt videórendszer, de a projekt kifulladása után, a redesign során ki is szerelték a rendszereket a járművekből

Egy redesign-on átesett ICE 2-es első osztályú utastere Hamburg és Berlin között. A másfél órás út során valóban szükség lenne az utasok szórakoztatására?
(fotók: Halász Péter)

Kérdés, hogy a DB AG pontosan hogyan képzeli majd el a szolgáltatást? Amennyiben egy központi szerveren és nem a vonaton tárolják majd az adatokat, akkor célszerű a viszonylag alacsony lefedettséggel bíró mobil szélessávú szolgáltatást is fejleszteni a vasúti pályák mentén. Pont ennek hiánya miatt korlátozott jelenleg bizonyos szakaszokra az internet-szolgáltatás is.
Az pedig már csak költői kérdés, hogy vajon miért akarja az utasokat szórakoztatni a vasúttársaság, amikor az utazás önmagában is szórakoztató lehet, különösen a német vasútnál, ahol a hangosbemondásokból és szinten mindenből viccet tudnak csinálni az utasok.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.