2014. 06. 19.

Fejleszti a wifit a DB

Van valami, amiben igazán élen jár a magyar vasút: ez nem a forgalomszervezés pontossága vagy éppen a járműpark alaposan átgondolt koncepciók mentén való megújítása, hanem az, hogy igen komoly mértékű az „internet-lefedettség” a MÁV-START és a GYSEV hálózatán és állomásain. A DB AG most próbál felzárkózni.


Igazi, XXI. századi fejlesztésbe fogott a DB AG: mivel számos vonaton a mai napig még nem működik az internet-szolgáltatás, így az állomások után a vonatok fedélzetén is egyre több helyen jelenhet meg az internet-hozzáférési lehetőség. A tervek szerint a mai mintegy 3000 kilométernyi vasúti pálya helyett 5200 kilométernyi vonalon, az ICE-szerelvények által járt pályák nagy részén lesz elérhető az internetszolgáltatás. A vonatok közül pedig már most mintegy 200 szerelvényen működik a hotspot, az év végéig pedig összesen 255 ICE-szerelvényen lehet majd netezni.

Az ICE 3-asok java részén van wifi, ám csak egy-egy szakaszon működik még a rendszer

Ám az internetet nem mérik ingyen: a DB AG-nál a Deutsche Telekom telepíti az internet – éppúgy, mint Magyarországon a MÁV-START esetében a Magyar Telekom a partner –, ám a németeknél fizetni kell a netezésért: 4,95 euró a 24 órás használat díja. Ezt azonban sokan vitatják, lévén számos más országban díjmentesen kínálják a vezeték nélküli internet-hozzáférést a vasutak, többek között a Railjet-vonatokon is működik a rendszer, igaz, csak Ausztrián belül. Igaz, a DB AG is kínál bizonyos megkötésekkel ingyenes hozzáférést a pályaudvarokon.
Érdemes azonban azt is megjegyezni: a vasútvonalak mentén, még az igencsak forgalmas nagysebességű pályák mentén a magyarországi viszonyokhoz képest meglehetősen gyér a mobilnet-lefedettség, különösen pedig a harmadik és negyedik generációs adatátvitelre alkalmas rendszerek elérhetősége.

Az év végére már 255 ICE-szerelvényen lesz elérhető a fizetés internet-hozzáférés
(fotók: Halász Péter)

Mindeközben pedig zajlik az állomásokon a hasonló feltételek mellett elérhető wifi-hálózatok telepítése: jelenleg mintegy 120 pályaudvaron érhető el az internet-hozzáférés. Ezzel pedig a szövetségi közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt szerint a vasúttársaság versenyképes kínálatot nyújt a digitális korszakban is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.