2014. 04. 17.

Wifi már az állomáson is

Immár a MÁV állomásain sem csak akkor netezhetünk, ha egy wifis kocsi mellett vagyunk: öt helyszínen ugyanis már a vasútállomásokon is használhatjuk a vezeték nélküli internet-hozzáférést.


A MÁV a vonatra várakozók „magasabb szintű kiszolgálása érdekében” öt állomáson indítja el áprilisban a vezeték nélküli internet-hozzáférést. A technológia nem ismeretlen: több mint hétszáz vasúti kocsiban és motorvonaton már működik a rendszerám ez alól kivételt képeznek a Railjet-vonatok. Az első állomások a három budapesti fejpályaudvar mellett Debrecen és Keszthely lehet – ez utóbbi helyen már egy ideje tesztüzemben működik a rendszer. Az öt állomáson azonban még továbbra is csak kísérlet lesz az ingyenesen használható rendszer: a tapasztalatok függvényében országszerte a nagyobb forgalmú állomásokon tervezi bevezetni a szolgáltatást a MÁV.
A vasúttársaság közleménye szerint Budapest-Déli pályaudvaron a teljes pénztárcsarnokban, váróteremben és a csarnok valamint a vágányok közötti fedett területen elérhető a szolgáltatás. Debrecenben a felvételi épület teljes területén (pénztárcsarnok, várótermek, indulási és érkezési oldal) működik a rendszer. Budapest-Keleti pályaudvaron az aluljáró szinten a pénztárak előtt, valamint a vonatfogadó szinten legjobban a központi, 7-8. vágányok közötti utastájékoztató tábla környezetében érhető el a szolgáltatás. Budapest-Nyugati pályaudvaron a pénztárcsarnokban, a Teréz körúti bejáratnál lévő központi utastájékoztató tábla előtti területen, a Westend felőli utascsarnokban és az 1-9. vágányok előtti területen lehet netezni. A Keletiben és a Nyugatiban a közeljövőben további területeken is elérhetővé válik majd a szolgáltatás – ígéri a MÁV-csoport.
Érdekesség: a GYSEV e téren is előrébb jár: számos vasútállomáson működik már a wifis szolgáltatás, legutóbb 2013 nyarán bővítették a programba bevont állomások körét.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.