2014. 10. 09.

A 2014-es év vasútállomásai

A német Allianz Pro Schiene idén is kiosztotta az év vasútállomásának járó címeket. Az idei győztesek a nemrégeiben felújított drezdai főpályaudvar és a hesseni Hünfeld állonása lett.


Az idei esztendőben is két kategóriában osztott elismeréseket a német vasúti témákkal foglalkozó civil szervezet, az Allianz Pro Schiene. A szigorú zsűri idén a nagyvárosi állomás kategóriában Drezda főpályaudvarát, míg a kisvárosok között a hesseni Hünfeld állomását díjazta.
Drezda kapcsán kiemelték, hogy az 1898. április 23-án megnyitott hatalmas létesítményt az elmúlt évek során a DB AG aprólékos gonddal restaurálta, felújította és a kor követelményeinek megfelelően alakította át, figyelve a műemlékvédelmi szempontokra is. Különösen fontos ez annak fényében, hogy a 2002-es részben elöntötte a pályaudvart, komoly károkat okozva az épületben és a vasúti pályában is. A zsűri kiemelte azt is, hogy a pályaudvar nem csak utazási csomópont, hanem közösségi tér is lett a felújítás után: 43 üzlethelyiség várja az utazókat és a helybelieket, köztük számos létesítmény különleges kulináris élményeket kínál.

A drezdai főpályaudvar nem csak közlekedési és utazási csomópont, hanem példás közösségi tér is lett a felújítás után

A pályaudvart a 2002-es árvíz után újították fel. A létesítmény korábban a felújítás okán a vasúti formatervezésért járó Brunel-díjat is besöpörte. Nem mellesleg a Brunel-díj díjazottai között van többek között az ÖBB 1014-es sorozatú mozdonya is

A volt NDK egyik legforgalmasabb vasúti csomópontja Budapestről is elérhető: két EC és egy EN vonatpár teremt közvetlen kapcsolatot Drezda és Budapest között.

Kisvárosi kategóriában a hesseni Hünfeld állomása lett a befutó idén. A Bebra–Frankfurt am Main között fekvő, háromvágányos állomáson a regionális járatok mellett csak néhány IC-vonat áll meg. Ennek ellenére példás rendezettséget mutat az állomás és az előtte fekvő tér. A zsűri értékelésében kiemelte a műemléki szempontokra is figyelemmel lévő felújítást és korszerűsítést és a rendezettséget. A 16 ezer lakosú kisváros 2012-ben fogott neki az állomás előtti tér és az épület felújításának, az aluljáró rendbetételének. Az állomáson lévő mozdonyszínt rendezvényteremmé alakították át, míg a felvételi épületben kiállítótermeket is kialakítottak.

Hünefeld állomásépülete a város felől nézve. Példaértékű a felújítás
(fotók: Andreas Taubert / Allianz Pro Schiene)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.