2015. 05. 06.

Gyengül a sztrájk?

Könnyen lehet, hogy lassan kifogják a szelet a GdL vitorlájából: már most érződik, hogy több vasutas venné fel a munkát és ez érződik a menetrenden is; viszont szerda délelőtt a DB AG első embere, Rüdiger Grube is tesz egy – állítólag – visszautasíthatatlan ajánlatot. Rendszeresen frissülő cikkünk a minden eddiginél hosszabbnak tervezett német vasutassztrájkról.



2015. május 6., 09:00

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak az utasok, hanem a vasutasok is kezdenek belefáradni a GdL szervezte munkabeszüntetésekbe. A DB AG közlése szerint a berlini S-Bahn-hálózaton már a sztrájk második napján is a szükségmenetrendnél jobb közlekedést tudnak biztosítani, hiszen az S5-ös és az S7-es vonal vonatai már az Alexanderplatz helyett átmennek a Stadtbahn nyugati végére, Charlottenburgba. Berlinben és Brandenburgban, ahol a tömegközlekedés többi ágazatában zajló sztrájk miatt amúgy is kritikus a helyzet, ugyancsak bővíthette a kínálatot a DB AG az RE1-es (Brandenburg–Berlin˜–Frankfurt an der Oder), az RE3-as (Stralsund–Berlin–Elsterwerda) az RE5-ös (Rostock–Berlin–Lutherstadt Wittenberg) és az RB10-es és RB14-es (Nauen–Berlin–Berlin-Schönefeld Flughafen) vonalakon.

Brandenburgban a városi közlekedésben is sztrájkolnak, emiatt a tartományban komoly problémát jelent most az utazás

Berlin nyugati részében már nem csak az S1-es és az S2-es vonal vonatai járnak, hanem reggeltől a Stadtbahnon közlekedő S5-ös és S7-es vonatok is végigmennek a Stadtbahnon
(fotók: RBB)

A szerdai napon az ország többi részében marad a már meghirdetett szolgáltatás, ahol jellemzően a regionális vonalakon 60 perces ütemben követik egymást a vonatok; a távolsági közlekedésben a vonatok mintegy egyharmada közlekedik. Ugyancsak változatlan maradt a Magyarországot érintő vonatok közlekedési rendje a németországi szakaszokon.
A szerdai nap eseményeiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy Claus Weselsky Kölnben vesz részt a GdL gyűlésén, míg 11 óra körül maga Rüdiger Grube, a DB AG első embere tesz egy állítólag „visszautasíthatatlan” ajánlatot a vasúttársaság részéről a szakszervezetnek.
A munkabeszüntetés hátteréről és a szükségmenetrendről korábbi írásunkból tájékozódhatnak olvasóink.

2015. május 6., 11:15

A magánszolgáltatók, akiket nem érint a munkabeszüntetés, már le is csaptak a pórul járt utasokra. Az ODEG május 9-én szombaton különvonatot indít Berlinből Hamburgba, amelyek nyilván a DB Regio saját kockázatára közlekedő – illetve a sztrájk miatt nem közlekedő – IRE-járat utasait hivatott megcélozni. A DB AG 29 eurós jegyével próbál meg versenyezni: 23 euróért kínálják az egy útra szóló jegyeket a Berlin-Lichtenbergből 08:03-kor Gesundbrunnen, a Hauptbahnhof és Spandau érintésével közlekedő, Hamburgba 10:43-kor érkező vonatra. Ellenkező irányba a járat 18:58-kor indul és Berlinbe 21:25-kor érkezik. A jegyeket a vonaton lehet megváltani, ami az ODEG egyik KISS-motorvonata lesz – közölte a magán vasúttársaság.

2015. május 6., 11:40

A sztrájk nem csak az utasoknak rossz: az állomásokon működő üzletek tulajdonosai arról számoltak be a Tagesschau24 adásában, hogy a szokásos forgalomnak mintegy tíz százalékát, ha eléri a bevételük, a hat napos munkabeszüntetés pedig komoly károkat okoz. Sokan úgy próbálják meg átvészelni a munkabeszüntetés időszakát, hogy ki sem nyitnak vagy erősen korlátozzák a nyitvatartásukat.

2015. május 6., 12:10

A DB AG első embere, Rüdiger Grube megtette ajánlatát: harmadik felet vonna be a tárgyalásokba, mégpedig a korábbi brandenburgi miniszterelnököt, az SPD-s Michael Platzek lenne a közvetítő – ezen kívül pedig fenntartják a korábbi 4,7%-os béremelésre és további bruttó 1000 eurós egyszeri kifizetésre vonatkozó ajánlatukat. A GdL azonban nem tartja függetlennek Platzek személyét. Ráadásul úgy vélik, hogy a DB AG az EVG-vel megkötött szerződéssel betűre azonos bérmegállapodást akar a GdL-el is, amit viszont Weselskyék nem fogadnak el semmilyen körülmények között sem. A munkabeszüntetés tehát tovább folytatódik. A kérdés, hogy meddig, ugyanis ez főleg a GdL sztrájkalapjának függvénye, hiszen a sztrájkoló vasutasok fizetést nem kapnak, csak a GdL-től kaphatnak a sztrájk idejére anyagi támogatást.

2015. május 6., 14:00

Nem a vasutassztrájkhoz kapcsolódik, de a szülőknek még nehezebb dolguk lesz: a ver.di ugyanis az óvodákban hirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetést péntektől.

2015. május 7., 08:00

A DB AG kitiltotta a tartózkodókból a GdL sztrájkoló munkatársait a B.Z. szerint. A vasúttársaság azzal indokolta a lépést, hogy a valóban aktív munkavállalók számára tartják fenn a pihenőhelyiségeket. A sztrájkoló munkatársak természetesen az utazóközönség számára megnyitott területeket továbbra is használhatják a tiltás csak a szolgálati részekre vonatkozik.
Weselsky a DB AG tegnapi ajánlatára vonatkozóan már úgy nyilatkozik, hogy megvizsgálják azt, közel sem olyan kategorikusan elutasító, mint korábban. Egyelőre azonban továbbra sincs sem egyeztetés, sem pedig érdemi előrelépés a munkabeszüntetés tekintetében.

2015. május 7., 14:05

Megfontolják a DB AG ajánlatát a GdL-nél, erről beszélt Claus Weselsky a hr-Info rádió műsorában. A GdL arról is dönthet ma, hogy ha elfogadják a DB AG ajánlatát – azaz Michael Platzek korábbi brandenburgi miniszterelnök bevonásával egyezkednének a felek –, akkor az onnantól fogva él, hogy véget vetettek a sztrájknak, hiszen előfeltétele ennek a segítségnek a munkabeszüntetés befejezése.

2015. május 7., 15:50

Weselskyék – ahogy az várható is volt – a „PR-gegként” értékelt ajánlatot végleg elvetették. A sztrájk tehát vasárnap 9 óráig most már biztosan tart.

2015. május 10., 09:00

Véget ért a munkabeszüntetés. A tárgyalási kísérletek nem vezettek sehova a sztrájk alatt, azonban a GdL azt ígéri: az ország és az utasok most már megérdemelnek egy kis szünetet, a DB-nek pedig lesz ideje átgondolni a dolgokat, fogalmazott Weselsky. A GdL egyelőre nem tervez újabb munkabeszüntetést, ám ez nem jelenti a sztrájkveszély teljes elmúltát: a EVG részéről még mindig lehetséges a figyelmeztető sztrájk.
A vasúti közlekedés lassan megindul a teljes hálózaton, ám a DB AG közlése szerint a szükségmenetrend még vasárnap is érvényben marad, a teljes üzemet csak hétfőtől tudják felvenni. A vasárnap Budapestről Németország felé tartó vonatok közül a Prágán át közlekedő járatok már a teljes útvonalat bejárják, ígéri a német vasúttársaság.

RegionalBahn információk
megjelent:2015. május 6., 09:00
frissítve: 2015. május 10., 09:00

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.