2016. 03. 04.

LINK helyett LINT

Bemutatta új motorvonatait a Länderbahn. Az Oberpfalzbahn vonalaira eredetileg a lengyel PESÁ-tól rendeltek kétrészes LINK-eket, ám a várható késedelmes szállítás miatt végül az Alstomnál vásároltak be. Az első motorvonat február 24-én kapta meg az engedélyeket és áprilisban forgalomba is áll majd.




2016 áprilisában jelenhetnek meg az új Alstom LINT motorvonatok az Oberpfalzbahn színeiben a Regensburg–Marktredwitz–Cheb–Hof vonalon. A viszonylaton eredetileg a PESA motorvonatai jártak volna, de mivel azok szállítását csak késve vállalta volna a lengyel fél, a Länderbahn GmbH felmondta a szerződést és inkább az Alstomtól rendeltek járműveket, amelyeket az eredeti tervekhez képest ugyan késve, de a szerződés szerint pontosan szállított a német-francia vállalat.
Az új motorvonatok forgalomba állításától azt várják a vasúttársaságnál, hogy a markáns megjelenésű szerelvényeknek köszönhetően a környékbeliek ismét felfedezik a vasúti utazást, hiszen a járművek belső kialakítása kényelmes és modern – fogalmazott Gerhard Knöbel, a Länderbahn elnöke. A vonatok utasterében túlnyomó többségben vannak a négyes páholyok és kialakításra került a kisgyerekkel utazók számára egy kis játszósarok is, a többcélú térben pedig dedikáltan a babakocsik szállítására kijelölt teret is találni.

Az új motorvonatok 2016 áprilisától szállítanak utasokat a Regensburg–Marktredwitz–Cheb–Hof vonalon
(fotók: Oberpfalzbahn)

A motorvonatokat a mozgásukban korlátozott utasok is könnyen és biztonságosan használhatják majd, magától értetődő, hogy a WC is akadálymentesített. Az utastájékoztatásról nagyméretű TFT-monitorok gondoskodnak, a térfigyelő rendszer pedig az utasok és a jármű biztonságát hivatott szavatolni. A vonatokon folyamatosan szolgálatot teljesítenek majd vonatkísérők is, akiknek forgalmi feladata nem lesz, de az utasok tájékoztatásában, menetjegy-értékesítésében és -ellenőrzésben tudnak majd segíteni.
A tizenkét új motorvonat karbantartását a Länderbahn a schwandorfi telephelyen oldja majd meg.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.