2016. 04. 20.

Rongálók mérlege

Nem túlzottan szívderítő értékelőt tett közzé a müncheni MVG: az elmúlt évben mintegy másfélmillió euró kárt okoztak a rongálók a bajor főváros tömegközlekedési eszközein. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint a 2014-es végösszeg, akkor ugyanis 1,8 millió euróra becsülték a károkat.





Focimeccs, sörfesztivál, de akár egy teljesen átlagos nap is bőven megfelelő arra, hogy valaki megrongálja a tömegközlekedési eszközöket, a megállókat tartozékait – ezt jól tudja mindenki Budapesten is. A müncheni MVG szokatlan, ám nem túl pozitív értékelőt tett közzé a minap: 2015-ben ugyanis a vandálok mintegy 1,5 millió eurónyi kárt okoztak az MVG járműparkjában vagy éppen a megállóhelyek, állomások berendezéseiben.
A 2015-ös évben a kimutatások szerint a rongálások 80 százaléka metróhoz köthető – éppúgy, mint a korábbi években. Ezúttal mintegy 1,1 millió eurónyi kár keletkezett ebben az ágazatban. A buszoknál és a villamosoknál, valamint a felszíni járatok megállóiban 176 ezer eurónyi eszközt tettek tönkre, míg a technikai eszközök, az irányítástechnika elemei, a rádiórendszer, a mozgólépcsők, felvonók esetében 182 ezer eurót költöttek a helyreállításra.


A bűnmegelőzés és a felderítés viszont jó számokat mutat: az MVG alkalmazotta, illetve a városi közterület-felügyeletnek megfelelő biztonsági szervezet, a metróőrség, azaz az U-Bahnwache munkatársai félszáz elkövetőt adtak át a rendőröknek és indult meg ellenük az eljárás. Számos esetben nem is egy cselekményt sikerült a rovásukra írni, hanem mindjárt többet is.

Ha a Bayern otthon játszik, biztos a munka a metróőrségnek – képünk 2012. május 19-én készült a Marienplatzon. Később a Bayern a BL-döntőben a Chelseatől kapott ki – tizenegyes-rúgások után – 4:3-ra
(fotók: Halász Péter)

Az MVG mindezek ellenére arra kéri az utasait, hogy legyenek éberek: értesítsék a szakembereket, ha bj van, ehhez jól jön a több mint kétezer segélykérő távbeszélő a metróállomásokon és a metrószerelvényeken, de ha a járművezetőnek vagy bármely MVG-snek szólnak, akkor is intézkednek az erre illetékesek.
A müncheni U-Bahnwache amúgy jogilag önálló biztonsági cég, amelynek tulajdonosa a városüzemeltetési holding, az SWM és a Securitas GmbH. A munkatársak felléphetnek a potyázók, a randalírozók és a rongálók ellen is; menetjegyet is ellenőrizhetnek és a klasszikus objektumvédelmi feladatok mellett vasútüzemi ténykedést is ellátnak: általában az Oktoberfest alatt az Thereisenwiese, labdarúgó események idején pedig a Marienplatz állomáson segítik a vonatok indítását. Ezen túlmenően külön nyomozócsoport lép fel a firkálók ellen. Ténykedésüket a városi rendőrséggel szoros együttműködésben végzik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.