2016. 06. 24.

Tarifális újítások a DB-nél

A német vasúttal foglalkozók megszokhatták: időről időre valami újdonsággal, újfajta tarifális megoldással jelentkeznek a berlini Potsdamer Platzon felhúzott toronyházban dolgozók. Ezúttal az online menetjegyet váltó utasoknak szeretnének kedvezni az új ajánlatokkal.





Új ajánlatok vezet be a DB AG az online menetjegyet váltó utasok számára. Ezek egyike, hogy mostantól a másodosztályra jegyet váltó utasok is egyszer díjmentesen módosíthatják a helyfoglalásukat – ezt a lehetőséget már korábban használhatták az 1. osztályon utazók. Fontos, hogy ez a lehetőség ezúttal nem csak online, hanem a vonat indulása előttig a DB jegypénztáraiban is lehetséges. Ezzel együtt, várhatóan június végétől a DB Navigator nevű okostelefonos alkalmazásban és a jegykiadó automaták megfelelő felületén is jelezni fogják az utazási lehetőségek keresésénél, hogy a kiválasztott vonatokon van-e még szabad hely vagy már nincs? Itt jegyezzük meg: az SBB ezt már régóta tudja a webes és az okostelefonos alkalmazásokban is. Vélhetően valami hasonló megoldás jelenik majd meg a DB oldalán is. Ettől a jelzéstől nem mellesleg azt is várja a DB, hogy az utasok alkalmasint kevésbé frekventált járatokat is igénybe vesznek majd.

Az SBB mobilalkalmazásában látszik, hogy melyik szakaszon mennyire frekventált az 1. és a 2. osztály – hasonlóra kell számítani a DB esetében is

Ugyancsak újdonság, hogy a BahnCard 100-at – korlátlan és díjmentes utazási lehetőséget biztosító törzsutas kártyát – vásárol az 1. osztályra, az évente 100 alkalommal válthat díjmentesen helyjegyet. A kártya próbaváltozatával évente 25 alkalommal van erre lehteősége, ha online vagy a DB pénztáraiban, illetve a kártyabirtokosok telefonos ügyfélszolgálatán váltja meg a helyjegyet.
A fiatal utasokra is gondoltak: a 15 évesnél fiatalabbak, akik egyedül utaznak, szintén válthatnak már online menetjegyet – illetve nyilván a szüleik teszik meg ezt. Az online váltott jegyeknél általában a vásárláshoz használt bankkártyát kérik azonosításhoz a jegyvizsgálók, de a fiatalok nyilván nem rendelkeznek ilyennel, így esetükben a gyermekigazolványt vagy a nevükre szóló BahnCard-ot lehet használni e célra.

Az online váltott jegyek mellé számos újabb kényelmi funkciót kínál majd a DB AG
(fotók: DB AG)

A nemzetközi forgalomban is újdonságokra számíthatunk: az online felületeken már van lehetőség különálló helyjegyet is foglalni, ez azok számára előnyös, akik vonathoz nem kötött jeggyel rendelkeznek és később döntik el, hogy melyik vonatra szeretnének helyjegyet váltani. A lehetőség valamennyi nemzetközi járatra érvényes, egyetlen kivétel van: a kötelező helyfoglalásos járatokra nem lehet külön helyet foglalni. A nemzetközi utasok számára szintén előnyös, hogy a mobilalkalmazásban vásárolt menetjegyek mellé a „City mobil¨ nevű ajánlatot is igénybe vehetik, ami közel száz városban biztosít kisebb-nagyobb területen városi közlekedési lehetőséget, minden további jegyváltás nélkül.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.