2016. 12. 12.

Irány Steinhausen!

Újabb szakasszal bővült a müncheni villamoshálózat: a 25-ös vonal kocsijai immáron Berg am Laim S-Bahn-megállóig közlekednek. A steinhauseni bővítés nem hosszú, ám nagyon fontos a környék közlekedése szempontjából és jelzi: a városvezetés eltökélt szándéka a villamoshálózat fejlesztése.




December 10-én öt ingajárat közlekedett a Vogelweideplatz és Berg am Laim vasútállomása között az újonnan átadott steinhauseni villamosvonalon. A müncheniek közül közel 11 ezer utas használta ki a lehetőséget, hogy megismerje az új vonalat, ahol a 2016/2017-es menetrend életbe lépésével, december 11-étől közlekednek menetrend szerint a villamosok.
Az ünnepség kísérőprogramjaként az Einsteinstraßén lévő villamoskocsiszínben számos program várta a gyerekeket és a felnőtteket, innen indult a hivatalos megnyitó szerelvény is fedélzetén a város főpolgármesterével, Dieter Reiterrel és az MVG nemrégiben hivatalba lépett új vezetőjével, Ingo Wortmannal együtt. A hivatalos szalagátvágásra a Vogelweideplatz megállónál került sor – írja közleményében az MVG.

Az új villamosvonalat Dieter Reiter, München főpolgármestere (balra) és Ingo Wortmann, az MVG ügyvezető igazgatója (jobbra) nyitotta meg

Beszédében a főpolgármester hangsúlyozta: a villamosvonal München keleti részének fejlődését segíti, jobb közlekedési kapcsolatokat kínál a belváros és a nagykapacitású kötöttpályás járatok, a metró és az S-Bahn felé.
Wortmann arról beszélt, hogy a közlekedésfejlesztés és a városfejlesztés Steinhausen esetében egybefonódott, összehangolódott. Az új lakóterületek kialakításánál figyelembe vették a villamosvonal kapacitásait és ennek megfelelően tervezték és építették meg a vonalat.
Az új vonalszakasz mindösszesen csak 1,3 kilométer hosszú, ám a kocsiszíni üzemi vonalat is de sorolva összesen 3 kilométerrel bővült a bajor főváros villamoshálózata.

Az új vonalaszakasz villamoshálózat a meglévő, kocsiszíni menetek által használt részéhez kapcsolódik, így bővíti a város keleti részének kötöttpályás közlekedését

Az új pályán a 25-ös viszonylat közlekedik december 11-étől. A járat így a város egyik leghosszabbja lehet, hiszen a déli, önálló Grünwaldból érkezve, a Max-Weber-Platz érintésével jutnak el a villamosok Berg am Laimba. A betétjárat, a 15-ös villamos továbbra is csak a Max-Weber-Platz és a városhatár, a Großhesseloher Brücke között közlekedik.

A 25-ös villamos december 11-étől Berg am Laim és Grünwald között közlekedik, a város egyik leghosszabb vonala lett így a járat
(fotók: MVG)
Érdemes megjegyezni, hogy nem véletlenül december 11-ére került a villamosvonal menetrend szerinti forgalom keretében történő beindítása. Németországban számos közlekedési cég igyekszik úgy szervezni a menetrendváltást, hogy az egybeessen a vasúti menetrendek változásával. Részben az éves menetrendi váltással, december elején, részben pedig a nyári menetrend május végi-június eleji bevezetésével vagy a téli menetrend szeptember eleji bevezetésével együtt változik a városi közlekedés rendje. A ritkább menetrendváltásért cserében igyekeznek megfelelő, tartható, a közlekedés sajátosságait messzemenőkig figyelembevevő menetrendet kidolgozni és nem naponta-hetente-havonta reszelgetik a közelekdési rendet, mint azt megszoktuk a magyarországi és elsősorban a budpaesti tömegközlekedés esetében.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.