2017. 04. 04.

Közel a nyári szezon – menetrendi korrekciók a BVG-nél

Menetrendi korrekciókat vezet be a berlini tömegközlekedési társaság, a BVG. A változtatásra igény bőven van, hiszen az utasok száma folyamatosan emelkedik, ráadásul idén a fővárosban rendezik az igen nagy érdeklődésre számot tartó kertészeti kiállítást, az IGA-t is. Nézzük hát, hogyan veszi fel a nyári ritmust a sok bajjal és létszámhiánnyal küzdő cég!


Berlin keleti részén, a lakótelepek tövében rendezik majd az Internationale Gartenausstellungot, az IGA 2017-et. A kiállítás április 13-ától október 15-éig várja a látogatókat a Kienbergen – a Neue Grottkauer Straße metróállomást is e névre keresztelték át nemrégiben. Az U5-ös vonal külső szakaszán idén elmaradnak majd a szokásos nyári felújítási munkák, egész évben járnak majd a szerelvények a megszokott sűrűséggel. Sőt, az öt perces ütemet kibővíti a BVG, raádásul szombaton és vasárnap is lesznek időszakok, amikor a metró a megszokott 10 helyett 5 percenként indul majd. Ezen túlmenően az iskolaszüneti kiiktatásos menetrend sem lép majd életbe idén.
A villamoshálózatból az M4-es vonalat érinti a mostani intézkedéscsomag, ennek keretében – az IGA miatt – itt sem vezetik be az iskolaszüneti kiiktatást a nyáron. A villamosok közlekedése némileg ritkul: a csúcsidőszaki 3-3-4 perces ütem helyett reggel és délután egységes 4 perces követést biztosítanak majd Falkenberg, illetve Hohenschönhausen és a Hackescher Markt közötti villamosvonalon.

Az M4-es villamos némileg ritkább lesz, de megbízhatóbb és egyenletesebb követésű. A képen a 8005-ös Flexity indul a falkenbergi végállomásról

A buszhálózaton komoly változások lesznek a nappali mellett az éjszakai hálózaton is: az N67-esnél megszűnik a negyedórás ütem, az egységes 20 perces követést biztosítják majd. Az N69-es nem viszi házhoz hétvégente az utasokat, mivel nem mikrobuszok, hanem normál méretű kocsik járnak majd a vonalon áprilistól november elejéig, cserében nem telefonhívásra indulnak majd a kocsik.
A nappali buszjáratok közül a 194-es, a 296-os és a 396-os új megállóhelyet kapott a friedrichsfeldei metróállomásnál – ennek következtében a térségben több megállónak megváltozik a neve.

Az X69-es gyorsjárat üzemideje bővül a hétvégéken, köszönhetően az IGA-nak

A BVG közlése szerint a köpenicki-mahlsdorfi buszhálózatot is érintik a változások. Az X69-es gyorsjárat vasárnap a mostani 10-19 órás üzemidő helyett 08:30 és 20:30 között közlekedik majd – 20 percenként. A 195-ös busz, amely Marzahn térségét szolgálja ki, az IGA alatt hétvégén is 10 percenként jár majd napközben.

Az M41-es viszonylat egyik betétjárati kocsija – a járat komoly fejtörést okoz a BVG-nek az állandó és jelentős késésével. Most is reszelgetik egy kicsit a menetrendet, kérdés, hogy vajon ez elég-e?

A város más pontján is beavatkoznak majd: a sok késéssel sújtott M41-es viszonylat (Hauptbahnhof–Sonnenalle/Baumschulenstraße) esetében a teljes vonalhosszra kiterjesztik a 10 perces követést – korábban megbetétezték a viszonylatot az U1-es metró Hallesches Tor megállójánál. A viszonylat esetén minden napszakban javulást vár a BVG a sűrűbb, 10, illetve 5 perces követéstől.
A schönefeldi reptér és az U7-es metró közötti kapcsolatot biztosító X7-es viszonylat üzemidejét megnövelik: április 23-ától 40 perccel tovább jár majd az expresszbusz: Rudowból 0:07-kor, a reptértől 0:23-kor indul majd az utolsó kocsi.
Az X10-es viszonylat esetében átdolgozták a teljes menetrendet. Az indulási idők nem változnak, de a végállomások igen: április 23-ától hétfőtől péntekig 20 és 21 óra között minden indulásban Teltow, Rammrath-Brückéhez mennek a buszok – vasárnap pedig korábbra kerül majd az üzemkezdet, a mostani 7:40 körül helyett 7 óra körül indulnak majd az első buszok.

Betétjárat az X10-esen: vasárnaponként ezek üzemideje rövidül, a hosszú, teltowi menetek kínálata bővül
(fotók: Halász Péter)

A 122-es és a 128-as buszok esetében az üzemidő elején és végén lesznek kisebb korrekciók, a 139-esek pedig új megállópárt kapnak a Wohlrabedamm/Siemensdamm sarkán.
A 150-es vonal esetén hétköznap 8 és 14 óra között az Osloer Straße és Alt-Blankenburg között húsz helyett 10 percenként indul majd.
A 200-as autóbusz 21:30 és 22:30, illetve 23:00 között április 23-ától az Alexanderplatz és a Prenzlauer Berg, Michelangelostraße közötti szakaszon csak 20 percenként járt eddig – a jövőben 10 percenként indul majd a busz ebben az időszakban is.
A 246-os busz a Friedrich-Wilhelm-Platz és a Hermannstraße között korábban beindul majd, a mostaninál mindegy 40 perccel előbb.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.