2017. 10. 01.

Boldog születésnapot, BahnCard!

25 év nagy változásokat hozhat egy vállalat életében, a piaci viszonyok változásait is túlélő terméket kitalálni nem is annyira egyszerű. Amíg a MÁV-START az utasok elvesztésén munkálkodik, addig a Deutsche Bahn további kedvezményeket osztogat.





Pontosan 25 éve, 1992. október 1-én vezette be közösen az akkor még két különálló német állami vasúttársaság a BahnCard nevű kedvezménykártyát. Az akkori szlogen – Ein Jahr zum halben Preis, magyarul Egy évig fél áron – még ma is igaz, a sikerére pedig nem is számítottak. A bevezetés után alig száz nappal már a 700.000. igénylés is beérkezett, mára pedig az 5 milliót is meghaladja az érvényes kártyák száma. 2003-tól a kártyák tulajdonosai elvileg zöldenergiával utaznak, amit a kártyán látható levélerezet minta szimbolizál.

Az elsőként bevezetett termék az 50 %-os kedvezményt nyújtó variáns volt, amit 2002 óta egészít ki a 25 %-os verzió és egy évvel később jelent meg a 100 %-os kedvezményű kártya. Az alapesetben 2. kocsiosztályra szóló kedvezményt némi felárért cserébe 1. osztályra változtathatjuk, a kártyák érvényessége alapesetben egy év. 1995 óta egyre több közlekedési szövetség biztosít valamilyen kedvezményt a kártya tulajdonosának, aki már 6 éves korától használhatja azt utazásaihoz. 2007-től nagyobb érdeklődést kiváltó eseményekhez kapcsolódóan erősen kedvezményes áron is hozzájuthatunk egy általában 3 hónapos érvényességű 25 %-os kártyához, ami az akciós időtartam után automatikusan egy évvel meghosszabbítja az érvényességét. Legutóbb a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan adtak ki ilyet, a bajnokot helyesen megtippelők később egy hónapig díjmentesen utazhattak.

A kártyacsalád a legtöbb igényhez és pénztárcához igazodik: 25, 50 vagy 100 százalékos kedvezményt nyújt már 6 éves kortól, választhatóan 1. és 2. kocsiosztályon

Az évfordulóra kiadott kártyák egyedi grafikával készülnek (grafikák: Deutsche Bahn AG)

A negyedszázados évforduló alkalmából a Jubiläums-BahnCard 25 egész októberben a szokásos 62 helyett 25 €-ért vásárolható meg 2. osztályra valamint 125 helyett 50 €-ért az 1. osztályra. A meglévő ügyfelekre is gondoltak: a szerencsések egy akciós kód segítségével egy egyúti 1. osztályú, ülőhelybiztosítást is tartalmazó távolsági jegyet vásárolhatnak 25 €-ért.

A bevezetése óta sok változást megért termék mára a hasonló kedvezménykártyák között is kiemelkedő helyet foglal el az ismertségét tekintve. További legalább 25 évet kívánunk és reméljük, hogy a MÁV-START hasonló termékvonala is megér legalább ennyi időt.

Az induláskor használt reklámfilm

Egy évvel később hasonló stílusban emlékeztettek a hamarosan lejáró kártyákra

Az 1. osztályú kártyához készült reklámfilm (videók: Deutsche Bahn AG)


Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.