2018. 06. 11.

DB @ CEBIT

Az idei CEBIT-en is kiállít a Deutsche Bahn AG és minden az utazási élmény körül forog, amit egyre több digitális innovációval próbálnak javítani.






A cikkünk megjelenésével egy időben megnyíló kiállításon a Deutsche Bahn fő témaként a jövő regionális közlekedését mutatja be, amihez az Ideenzug (Ötletvonat) koncepciót dolgozták ki. A valós méretű makett egy emeletes kocsi belterén keresztül mutatja be azokat az akár ma is megvalósítható elképzeléseket, melyek az utasok igényeinek felmérésével készültek. Az összesen 22 modulból álló makett legkevésbé hasonlít egy hagyományos vagonra, sokkal inkább egy ötletbörze. Az egyszemélyes fülkétől a játékkonzolos fülkén át a fitneszteremig sokféle részleget felépítettek, a legéletképesebbnek talán a menetirányba fordítható székekkel rendelkező komfortzóna, a zajszűrős fejtámlájú fotelekkel felszerelt panorámaszakasz és az üvegfelületekbe integrált kijelzők tűnnek.

Legfontosabb mind közül a nagyobb forgalmú vonalakon már bevezetett Komfort Check-In szolgáltatás, melyet folyamatosan további viszonylatokra terjesztenek ki. Sokkal látványosabb, de még kísérleti projekt az érkező járatok ajtajait és kihasználtságát mutató világító peronszegély, amit Stuttgartban tesztelnek. A #Digitale Schiene Deutschland keretében fejlesztették ki a világ első digitális biztosítóberendezését, ennek a tapasztalatait is bemutatja majd a DB. További fajsúlyos témaként a mintegy 12 ezer állomási időmérő óra felügyeletének LoRaWAN-egységekkel való felszerelését célzó fejlesztést mutatják be, amivel a meghibásodások vagy rongálások gyorsabb felismerését és javítását tűzték ki célul.
Sabina Jeschke, a vállalat digitalizációért és technikáért felelős igazgatósági tagja csütörtökön 14:30-kor tart előadást a mesterséges intelligencia vasútüzemi felhasználási lehetőségeiről.

Csütörtöktől az Ötletvonat közvetítési moduljában az Oroszországban megrendezett Labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit élőben tekinthetik meg a látogatók (fotó: Deutsche Bahn AG)

Az 1986 óta évente megrendezett, irodatechnikaiból folyamatosan egyre inkább innovációs és technológiai bemutatóvá vált kiállítás péntekig várja a látogatókat, a DB emeletes kocsit idéző standja a 25-ös csarnokban került elhelyezésre.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.