2019. 06. 19.

Korszerűsít a PKP Intercity

Korszerűsíti mozdonyait és új kocsikat szerez be a lengyel állami tulajdonú személyszállító vasúttársaság. Kelet-Európában egyre több volt szocialista országban fontos az állami vasutaknak is az utaskomfort és az üzemeltetési költségek csökkentése.



Még tavaly februárban rendelt 55 új személyszállító kocsit a lengyel állami személyszállító a poznańi H. Cegielskitől, május végén pedig lehívták az opciót is. Ezáltal összesen 81 új személykocsi áll majd forgalomba már jövőre, az utolsók pedig 2022 februárjában. A megrendelés összértéke 697,3 millió lengyel zloty (közel 53 milliárd forint), ami magában foglalja a 200 km/h-ra alkalmas kocsik karbantartását is.

Az olyan ma már elmaradhatatlan funkciók, mint az ülőhelyenkénti konnektor, vezeték nélküli internetelérés, légkondicionálás és a zárt rendszerű mosdó természetesen megtalálhatóak lesznek a kocsikban. Az opció keretében 2 termes első osztályú, 9-9 termes és fülkés, 3 kerékpáros termes és 3 mozgásukban korlátozottak által is használható fülkés kocsit szállít a poznańi gyártó.

A szerződés opciójának ünnepélyes aláírása

Egy vasúttársaságnak mozdonyra is szüksége van, ezért az SM42-es széria PKPIC-s példányai is megújulnak. Legfontosabb változás a vonatfűtés beépítése lesz, bár a motort is a legújabb Stage IIIB kibocsátási szabványnak megfelelőre cserélik. A mozdonyokra 90,3 millió zlotyt (kb. 7 milliárd forint) költenek részben EU-s forrásból.

A mozdonyokat továbbra is elsődlegesen tolatószolgálatban kívánják majd használni, de lehetőség lesz a vonatfűtés miatt tervezett vágányzárak vagy havária esetén vonali szolgálatra is. A korszerűsítésre a P5 jelű főjavítás keretében kerül sor, a beavatkozástól az üzemanyag-fogyasztás és az üzemeltetési költségek csökkenését várják. A mozdonyvezetők szempontjából lényeges változás lesz a zaj- és vibrációcsökkentő megoldások alkalmazása, hiszen nem véletlenül vibrátor a sorozat beceneve.

A Chrzanów városában, a Fablok gyárban készült 1822 darabos SM42 sorozat egy elterjedt tolatómozdony Lengyelországban, a PKPIC most néhányat felújíttat
(fotók: PKP Intercity)

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.