2019. 09. 26.

Škoda ForCity németül

Ünnepélyes keretek között forgalomba álltak az első chemnitzi Škoda villamosok. Év végéig viszont leköszönnek a ČKD Tatra T3D-k, ezzel egy meghatározó korszak zárul a szász városban.





Két éve még szinte hitetlenkedve fogadtuk, hogy a Škoda Transportation szállíthatja Chemnitz új villamosait. Tavaly az InnoTrans keretében már be is mutatták a gyáriak által 35T néven emlegetett ForCity Classic-variáns első példányát is. A szükséges engedélyek beszerzése és a járművezetők oktatása után tegnap 10:41-kor Gablenz végállomásról elindultak az 5-ös vonalon az első új villamosok.

Természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos protokolláris átadás-átvétel, amin a gyártó és az üzemeltető képviselője is egy új korszak kezdetéről beszélt. A légrugós, teljesen klimatizált, kétirányú villamosokba egyszerre közel 200 utas szállhat be, közülük 56-an találnak fix, 8-an lehajtható ülőhelyet. Kerekesszékes helyből négyet alakítottak ki, de ugyanitt lehet elhelyezni a babakocsikat vagy akár 6 kerékpárt is. A 31,4 méter hosszú és 2,65 méter széles villamosokból év végéig összesen 14 érkezik a városba, ezzel búcsút inthetnek a még meglévő T3DM-szerelvényeknek.

A szalagátvágáson résztvevők balról jobbra:
Jens Meiwald, a CVAG vezérigazgatója, Barbara Ludwig, Chemnitz polgármestere,
Zdeněk Majer, a Škoda Transportation kereskedelmi igazgatója

Az első járatokat teljesítő kocsik virágdíszítést kaptak
(fotók: Škoda Transportation)

A szállítás folyamatos, a december közepi menetrendváltásra megérkezik az utolsó példány is, ekkortól már csak vésztartalékként marad a villamoshálózat elmúlt 50 évét meghatározó csehszlovák típusból. A gyártó kiemelte, hogy ez az első nyugat-európai szállítása és a német piacon tavaly nyerte el a Mannheim–Ludwigshafen–Heidelberg háromszögben szolgáltató Rhein-Neckar-Verkehr tenderén 80 ForCity Smart villamos szállítását, valamint a finn leányvállalat szállíthatott a Berlin melletti Schöneiche számára két használt és egy új ForCity Smart Articot.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.