2020. 07. 10.

Alstom-Bombardier: Körvonalazódik a jövő

Lépésről lépésre folyik Európa két nagy gyártójának egyesülése, amit a maguknak szabott határidőre szeretnének lefolytatni. Veszteségeket mindkét fél szenved majd, de ezt szükséges rosszként kezelik.





Február óta találgathat mindenki, hogy mi marad meg és mi megy a Bombardier jelenlegi palettájáról, hiszen akkor vált kvázi hivatalossá a német-kanadai járműgyártó konglomerátum feldarabolása. A repülős üzletágat már "kivégezték", már csak a történelemkönyvek lapjain kereshetjük a cég nevét és ez a sors vár a közlekedési üzletágra is.

Egy hónapja jelentette be az Alstom az Európai Bizottság felé is hivatalosan, hogy felvásárolná a Bombardier Transportation teljes portfólióját. Természetesen a versenyjogi szabályok szerint ezt nem teheti meg csak a gyártói logó lecserélésével, ezért mostanáig tárgyaltak a felek a jövőről.

Az Alstom egyeztetett a Bombardier Transportation és a tulajdonosi jogokat képviselő Caisse de dépôt et placement du Québec-kel és az EB felé benyújtott tervei szerint a következő vállalásokat tette:
  • A V300 Zefiro, mint korábbi közös projekt folytatódik, de már Alstom név alatt – ezzel az Avelia széria kerül kicsit hátrányba
  • A csak francia és marokkói megrendelésekkel rendelkező Coradia Polyvalent és a franciaországi Reichshoffenben lévő gyárat eladják
  • A sok problémával terhelt német és osztrák megrendelésekre gyártott TALENT 3 és Hennigsdorf szintén kalapács alá kerül
  • Egyes járműfedélzeti rendszerek és berendezések a jövőben is teljeskörű támogatást kapnak majd.
Ahogy az egész felvásárlási folyamathoz, ehhez is kell az Európai Bizottság megerősítő döntése és vevőt is kell találni a kiszervezendő üzemekre.

A TALENT 2 sem volt túl sikeres, a TALENT 3 pedig egyenesen bukás – Hennigsdorfban szinte biztosan nem lesz örömteli a következő időszak

Stratégiailag jó döntésnek tűnik, hogy az emeletes kocsik legnagyobb kompetencia-központja, Görlitz megmarad

Bár a városi járművek esetében nem közöltek változásokat, de nehezen tartható gazdaságilag védhetőnek két azonos termékekkel operáló cégrész fenntartása. Valószínűbb, hogy Bautzen húzhatja a rövidebbet a végén, hiszen a Citadis és a Flexity közül utóbbi a kevésbé sikeres.

A tranzakció lezárására 2021 első félévében kerülhet sor, amennyiben minden engedélyt és hozzájárulást sikerül beszerezni.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.