2021. 05. 31.

Ismét jön a napi RegioJet-vonat

Tavaly a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetésével felfüggesztette ugyan budapesti járatait a cseh RegioJet, de most már hivatalos: egyelőre két pár vonattal június 13-án újraindul a Budapest, Bécs és Prága közötti közlekedés.






A cseh magánvasút napi járatai Budapesten a Déli pályaudvarról indulnak reggel (RJ 1032 számmal 07:45-kor) és kora délután (RJ 1036 számmal 15:45-kor) Prága felé. A cseh fővárosból hajnalban (RJ 1031 számmal 04:49-kor) és kora délelőtt (RJ 1033 számmal 08:49-kor) indulnak a Bécsen át Budapestre tartó vonatok. A járatokra Prágába 16 eurótól (low cost osztály esetén) indul a viteldíj, a legmagasabb szintű szolgáltatást pedig a Business-fülkék kínálják, 35 eurótól. Ha csak Bécsig mennénk, akkor egy útra 9 és 25 euró közötti áron válthatók jegyek a www.regiojet.cz oldalon.
A vonatokon fedélzeti ellátást is kínálnak, meglehetősen kedvező áron minőségi étel- és italválaszték áll az utasok rendelkezésére. Már a tavalyi járatindításkor is hangsúlyozta a cég tulajdonosa, Radim Jančura, hogy a cél nem az, hogy az állomáson feltankoljanak az utasok, hanem kényelmesen, a vonatra szállva csillapíthatják éhségüket, szomjukat, ha úgy adódik. Az árak teljesen normálisak, egy sör vagy félliteres üdítő 300 forint körüli összegért, egy saláta vagy szendvics 1000 forint körüli összegért érhető el. Emellett pedig frissen főzött kávé és ásványvíz díjmentesen áll az utasok rendelkezésére a low-cost osztály kivételével. Radim Jančurával készült interjúnk itt olvasható.
A mostani újranindítás kapcsán Jančura elmondta: Budapest fontos régiós központja lesz a RegioJetnek, hiszen már most naponta kétszer jár a Bécset érintő járat és bizonyos napokon pedig az adriai „fürdős” vonat is érinti a magyar fővárost, így akár napi háromszor is utazhatnak az utasok a RegioJet vonataival.
A bécsi irányban RegioJet-vonatok belföldi forgalomban is igénybe vehetők: a járatok Budapest-Déli mellett Kelenföldön, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalomban állnak meg. A vonatokra a RegioJet saját díjszabása érvényes, a MÁV-START-nál megszokott kedvezményeket azonban nem kínálják.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.