2022. 05. 17.

Keresik, de nem találják

Eredmény még nincs, de reménykeltő a gyártók nyilatkozatai alapján a cseh mellékvonalak mindeneseinek kiváltására tett piacfelmérés. A České dráhy évek óta keresi az ikonikus M.152-es sorozatot leváltó járműveket, amiből akár kétszázat is venne.





Immár majd' két éve keresi a České dráhy a Studénkai Vagongyár sikertermékének, az M.152 gyári sorozatú motorkocsiknak méltó utódját. A korszerű járműveknek biztosan fosszilis tüzelőanyagtól mentesen, elektromos felsővezetékről és akkumulátorról kell üzemelniük, de az elvárt 50-120 fős kapacitásra egyik gyártónak sincs kész megoldása. Viszont az aktív piaci jelenlét és a lefolytatott tárgyalások alapján nem lehetetlen egy ilyen típus kifejlesztése, hiszen 11 gyártó jelezte már a cseh államvasútnak a részvételi szándékát az ügyben.

Tipikus cseh mellékvonali helyzet Hostivice állomásán, Prágától alig fél órányira. A ČD szeretne korszerű járműveket vásárolni helyettük, de egyelőre nincs a piacon megfelelő.
(fotó: Mellár Marcell)

Jiří Ješeta, a ČD személyszállítási vezetője szavai szerint a megrendelőknek határozott igényeik van a mellékvonalak járműveinek jövőjével kapcsolatban, de jelenleg a 810-es sorozatú járműcsalád vagy a saját és használtan vásárolt RegioSpider márkanevű Stadler RS1-es jöhet szóba. Végeredmény viszont egyelőre nincs, de nagyon bíznak a gyártók innovációs potenciáljában.


Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.