2023. 12. 12.

Gera is szerelmes lett

Meglepetésként ható bejelentést tett a GVB Verkehrs- und Betriebsgesellschaft Gera mbH, ahol Németország legrégebbi gyártású, még forgalomban lévő ČKD-villamosai futnak. Kapacitást ugyan nem bővítenek, de meg akarnak felelni a lassan két éve érvényes akadálymentességi feltételeknek.




Darmstadt, Rostock és Halle/Saale után negyedik német városként Gera is a Stadler Rail AG új fejlesztésű, akadálymentes villamosát vásárolja meg a régóta húzódó flottacsere keretében. Egészen konkrétan hat TINA érkezeik 2026-tól a Weiße Elster völgyében fekvő városba ötrészes kivitelben. A villamosok 43 méter hosszúak lesznek, minden modulba rendeltek többcélú teret, így két kerekesszékes mellett még mindig bőven jut hely a babakocsiknak vagy kerékpároknak.

Fiktív csarnokban áll a még fiktív villamos

Összesen 38 millió eurós költségből EFRE-program keretében 17,07 millió érkezik a tartománytól és további 7,2 a várostól. Az opciós mennyiséget 2025-ig lehet lehívni. A közlemény szerint a karbantartást a GVB végzi majd gyári képzést követően saját erőforrással, a szerződésbe emiatt alkatrészcsomagokat is belefoglaltak.

Az új villamosok valószínűleg már nem fogják látni a Heinrichstraße megállóban az öreg buszokat
(grafikák: Stadler Rail AG)

Minden helyet kihasználva akár 270 fő is utazhat egyszerre, közülük 101-en ülve. A hatalmas oldalablakok jó kilátást biztosítanak majd, de a nap hatásával légkondícionáló berendezés veszi majd fel a harcot. A beszerzés legfontosabb célja a részben már 40 éve szolgálatban álló, magaspadlós ČKD Tatra KT4D villamosok kiváltása és ezáltal a 2022 eleje óta törvényileg megkövetelt akadálymentes közösségi közlekedési hálózat előmozdítása.

A flottába legutóbb 2006 és 2008 között érkeztek Alstom NGT8G típusú villamosok, de 1999 és 2003 között épült 6 egyedi KTNF8 is. Emellett jelenleg még 20 üzemképes KT4D van állományban, amik párosával vagy KTNF8-cal csatolva közlekednek.

A 359-es pályaszámú KT4D egy másik típusazonos társával kaptat fel a Thüringer Straße mentén a Heidecksburgstraße megállóhoz

Másik jellemző párosítás a KTNF8+KT4D szerelvény, itt a 348-as jelentette az akadálymentes szolgáltatást. A villamos a Tinz megállóhoz érkezik a Berliner Straße házsora előtt.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.