2011. 07. 20.

Megmérettettek

…és könnyűnek találtattak. Olyannyira, hogy elvitték őket. A közlekedéstörténet egy érdekes fejezete zárult le a minap Berlinben. Elvitték az utolsó mérlegeket a metróállomásokról.

Több mint nyolcvan évig hibátlanul szolgálták az utasokat a berlini metróállomásokon elhelyezett mérlegek. Az elsőt 1913-ban az Alexanderplatzon állították fel. Eredetileg 58 ilyen berendezést telepítettek a föld alatt fekvő állomásokra a német fővárosban. Az idők során 27-re olvadt a darabszámuk. Az 1980-as évek óta a egyetlen ember, Peter Schulz tartotta karban a historikus szerkezeteket. A szakember idén februárban, 72 évesen hunyt el – utána nem volt senki, aki foglalkozzon a berendezésekkel.
Segélykérő oszlop, mérleg és poroltó egymás mellett a Möckernbrücke megállóban, az U1-es vonalán

A szakember özvegye szerint nem sok bevétel származott a mérlegekből, egyre kevesebb ember állt rá és dobta be az ellenértékül szolgáló pár pfenniget vagy később eurocentet.
A gazdaságtalanul üzemeltethető, régi szerkezeteket gyűjtők veszik meg. A koblenzi Claus Borgelt tavasszal utazott Berlinbe és felmérte a még meglévő berendezéseket. Az állomásokon és Schulz úr műhelyében összesen negyven mérleget számlált össze.
Egy piros darab a Friedrichstraße állomáson

Schulz úr az 1980-as években a város keleti felében kezdte meg működését, majd a fal lebontása után nyugaton is folytatta munkáját. Nem volt túl nagy jövedelemmel kecsegtető munka, de csinálta, mert szerette csinálni. A hét öt napján szerszámokkal megpakolt hátizsákkal látogatta sorra az öreg szerkezeteket, hogy a hibákat kijavítsa és a pénztartókat ürítse. Tette mindezt haláláig.
A már említett érdeklődő, Claus Borgelt úgy döntött: gatyába rázza a mérlegeket, szépen felújítja őket és újra felállítja őket – azonban nem metróállomásokon, hanem múzeumokban és szállodák halljában. Egyetlen egy mérleg marad a metróban: a Bernauer Straße megállóban lévő, ezt egy magánember vette meg és működteti a jövőben.
Búcsú a metróállomásoktól
(A képek forrása: Der Tagesspiegel. A teljes képsorozat ide kattintva látható)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.