2011. 10. 19.

Hiányoznak a járművezetők

Az elmúlt napokban egyre több menet maradt ki Berlinben. A tömegközlekedési szolgáltatók közül a BVG villamosvasúti üzemága és a gyorsvasút szenved a legjobban emiatt. Az ok: hiányoznak a járművezetők.


Hétfőn tizenegy mozdonyvezető jelentett beteget – írja a Der Tagesspiegel. A napilap szerint egy átlagos napon mindössze két mozdonyvezető szokott ilyen okkal távolmaradni. A betegállományban lévők hiányát nagyon megérzi a rendszer, ugyanis mindkét cégnél meglehetősen szűkös kerettel számoltak a járművezetők létszámának megállapításakor.
A hétvégén az S75-ös viszonylaton több menetet le kellett mondani, mert nem volt elegendő járművezető. Ugyanez a helyzet a berlini villamoshálózaton: számos indulást töröltek, mert egyszerűen nem tudták járművezetővel ellátni a szerelvényeket.
A hírek szerint a járművezetők hiánya miatt maradt el több S-Bahn-vonat indulása a napokban – az üzemeltető szerint azonban nem erről van szó

A BVG és az S-Bahn is igyekszik a krónikus mozdony- és villamosvezető-hiányt kezelni új munkatársak felvételével. Sokan – főleg az S-Bahnnál igaz ez – rövid idő után ismét elhagyják a céget, mondván nem bírják a stresszes munkát és más vasúttársaságokhoz szerződnek.
Az S-Bahn Berlin GmbH közölte, hogy elképzelhetetlen az, hogy azért maradjanak el vonatok, mert nem érkezik meg a leváltó mozdonyvezető. A cég szerint a kimaradt menetek oka, hogy a múlt hét elején talált gyújtóbombák miatt számos forduló összekeveredett, nem jutottak el időben a járművek a szükséges műszaki vizsgálatokra és emiatt most állva marad néhány vonat.
A villamosvasútnál és az S-Bahnnál is jelentős járművezető-hiány van. Sok villamosos menet is kimaradt a betegállományban lévő járművezetők miatt, mert nem tudták helyettesíteni őket
(a szerző felvételei)

Nem olyan régen Németország nyugati részében merült fel, hogy gondokat okozhat a mozdonyvezető-hiány a vonatközlekedésben. E témával korábban a RegionalBahn Blog is foglalkozott.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.