2011. 10. 30.

Török nosztalgia

Nem szűkölködött eseményekben az 1961-es év. Fél évszázaddal ezelőtt két esemény is jelentős mértékben befolyásolta Németország történetét. A berlini falról már sokat írtunk ezen az oldalon, a másik ilyen esemény pedig a Törökországgal megkötött megállapodás, aminek értelmében vendégmunkások érkezhettek Németországban, enyhítendő a munkaerőhiányt bizonyos szakmákban.


Ötven esztendővel ezelőtt, 1961. október 30-án érkezett Münchenbe az első, török vendégmunkásokat szállító vonat. A fél évszázados évforduló alkalmából a török TRT és a bajorországi Bayerischer Rundfunk közös vasúti utazást szervezett Isztambulból Münchenbe.
Az eseményen számos török és német prominens megjelent és az első vonat emlékére emléktáblát is avattak a bajor főváros főpályaudvarán.
Ötven éve az első vonat a müncheni főpályaudvar 11. vágányára érkezett. Az emlékvonat is ide futott be

A kulturális esemény mellett a vasútbarátok számára is érdekes lehetett a vonat érkezése. Nem túl sűrűn fordulnak elő ugyanis a TCDD járművei Németországban, márpedig a szerelvényt a török állami vasúttársaság kocsijaiból állították ki. München Hauptbahnhofra pedig a nosztalgiaflotta tagjaként számon tartott, de a DB Fernverkehr vonatait is továbbító 103 245-7-es továbbította a vonatot.
Jobbra München főpolgármestere, Christian Ude készülődik az emléktábla leleplezéséhez


Érkezik a különvonat a 103 245-7-es vezérletével. A vonat kocsijait a TCDD állította ki. Nem sűrűn járnak német földön – és általában Törökországon kívül – a török államvasút kocsijai
(a képek forrása: Bayerischer Rundfunk)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.