2012. 03. 28.

Vágányzár markoló miatt

Egy markológép rongálta meg felsővezetéket Berlinben, a Warschauer Straßénál. A több vágányt átívelő keresztsodrony elszakadt és emiatt le is szakadt a felsővezeték. Az incidens miatt a német fővárost kelet-nyugati irányban átszelő Stadtbahnon megállt az élet.


Felsővezetéki hiba miatt állt az alsóvezetékes S-Bahn? – kérdezheti joggal az olvasó. Igen, ugyanis egy, több vágányt átívelő kereszttartó szakadt le Berlinben szerdán délután a Warschauer Straße megállónál. A csomópont átépítésénél segédkező munkagép „ballépése” miatt a nagyvasúti és az S-Bahn-vágányokra szakadt a keresztsodrony és a felsővezeték, amikor arra járt egy regionális személyvonat. A mozdony áramszedője beleakadt a megsérült tartóhuzalokba és leszakította a felsővezetéket. Emiatt feszültségmentesíteni kellett és a helyreállítás idejére megállt a vonatforgalom is.
Az érintett személyvonat utasainak a hírek szerint majd' egy órát kellett várni, mire elhagyhatták a kocsikat.
Berlin Ostbahnhof és az átépülő Ostkreuz között mindenféle vonatforgalom lehetetlenné vált. Az erre közlekedő S-Bahn-járatok kettéosztva jártak a kérdéses szakaszt kihagyva. A regionális vonatok egy részét Gesundbrunnen és Lichtenberg felé terelték, míg az RE7-es viszonylat járatai a Zoologischer Garten helyett már a schönefeldi reptérről fordultak vissza Wünsdorf-Waldstadt felé. A távolsági járatok, így a Ruhr-vidékről érkező ICE-k a Hauptbahnhofon fordultak vissza és ha szükségessé vált, akkor csak nagy kerülővel érték el a rummelsburgi karbantartó bázist.
A vágányzárat időközben feloldották ugyan, de a DB AG közlése szerint a menetrend csak a késő esti órákban állhat teljes egészében helyre.
Nem is olyan régen egyszer áramszünet, egyszer pedig biztosítóberendezési hiba miatt állt le szinte teljes egészében a berlini S-Bahn forgalma.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.