2012. 05. 12.

Újra jár a kettes metró

Már hírt adtunk róla korábban: vízbetörés miatt járhatatlanná vált a kettes metró egy szakasza Berlinben. A Potsdamer Platz és a Mohrenstraße között még március végén állt le a forgalom, ugyanis a Leipziger Platz térségében végzett munkák miatt megsérült a kéreg alatti vezetésű alagút fala és a talajvíz utat talált a vágányok felé.


A szakértők mostanra állították helyre az alagútszerkezet épségét és megállapították, hogy immáron semmi sem veszélyeztetheti a vonatforgalmat. Mivel magát az alagutat is alámost a víz, tehát lényegében a levegőben lógott – bár ez annyira nem volt látványos –, így mindenképpen komoly helyreállítási munkákat kellett végezni.
Május 12-én 20 óra után ez a szerelvény ismét ténylegesen Pankowig közlekedhet, ahogy a célfilm is jelzi. Képünk azonban csak illusztriáció, a Nollendorfplatznál készült 2010 őszén
(fotó: Halász Péter)

A munkákkal mostanra végeztek és a BVG közlése szerint közel másfél hónap után, május 12-én 20 órától ismét a teljes vonalán közlekedik az U2-es metró.
Korábban, az alámosás miatt csak két szakaszban, Ruhleben és a Potsdamer Platz, illetve a Mohrenstraße és Pankow között jártak a vonatok. A két ideiglenes végállomás között autóbuszok közlekedtek.
A berliniek számára nem volt kellemes a pótlóbuszozás. Az egymástól néhány száz méterre lévő megállókat a pótlóbusz csak kacifántos útvonalon, dugókban araszolva érte el. Sokan vagy elkerülték ezt a szakaszt vagy pedig gyalog vágtak neki az útnak.
Jól látszik a térképen a rövidke állomásköz és a pótlóbusz hosszú útvonala. Csoda, hogy sokan inkább gyalogoltak?

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.