2012. 10. 12.

Az idén 2 milliárd forintot kapnak meg a vasúti dolgozók

A MÁV-csoport vállalatainál az idén mintegy 30 ezer dolgozó jut fejenként átlagosan nettó 32 ezer  összesen – kétmilliárd – forinthoz a vasúti munkavállalók számára elkülönített forrásból – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A kifizetések a tárca csütörtöki közleménye szerint a vasúttársaságok és a szakszervezetek között megkötendő megállapodás alapján indulhatnak majd meg. A cégek prémiumrendszereinek hatálya alá tartozó dolgozók – köztük a vezetők – nem részesülnek a pénzügyi ösztönzésből.
Az Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján három év alatt összesen 5 milliárd forintot fizetnek ki a vasutasoknak. Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már tavaly decemberben megkapták. A kormány az idei évre eső kétmilliárd forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással biztosítja. A fennmaradó kétmilliárd forint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban szerepel.
A kormány munkaalapú gazdaság felépítésére, a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás bővítésére törekszik, helyre kívánja állítani a munka becsületét – áll a közleményben. A magyar vasutasok fontos szereplői a magyar dolgozó társadalomnak, a vasúti ágazat hagyományosan a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik. A pénzügyi ösztönzéssel a kormány a vasutasok példás helytállását és a vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el – fűzik hozzá.
A MÁV vasúti dolgozóinak 2011-2013-ban történő pénzügyi ösztönzéséről szóló kormányhatározat előírásainak 2012. évi teljesítéséről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A határozat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert arra, hogy a megjelölt forrást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján biztosítsa a MÁV Zrt. részére, a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV-GÉPÉSZET Zrt., valamint a MÁV-TRAKCIO Zrt. minden olyan vasúti dolgozójának egyenlő mértékű pénzügyi ösztönzésére (járulékaival, közterheivel együtt számítva), akik 2007. december 31-től a kifizetés napjáig a fenti munkáltatók valamelyikével folyamatos munkaviszonyban álltak, kivéve azokat, akik az érintett társaságoknál működtetett prémiumrendszer hatálya alá tartoznak.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.