2012. 10. 17.

Kerékpárt az ICE-re!

Az ÖBB hamarosan átalakítja a Railjet-vonatait és néhány prémium osztályos ülőhely rovására kerékpárszállító szakaszt alakítanak ki. Az ötlet – úgy tűnik – megtetszett a németeknek is. A Verkehrsclub Deutschland (VCD) azt javaslolja, hogy a DB AG is fontolja meg az ICE-vonatok esetében a kerékpárszállítási lehetőséget.


A VCD példaként hozza a svájci ICN- és az osztrák Railjet-vonatokat, mint a távolsági forgalom prémium kategóriás vonatait, amikor a kerékpárszállításról esik szó. Az ICN-vonatokon már most lehet szállítani a drótszamarakat, míg a Railjet-vonatokon 2013-tól lesz erre lehetőség. Ráadásul ez utóbbi esetében az elektromos kerékpárok menetközbeni töltésére is lehetőséget teremt az ÖBB. Mindeközben a DB AG továbbra is elzárkózik az elől, hogy az ICE-szerelvényeken kerékpárszállításra adjon lehetőséget.
A VCD szerint számos új utasra tehetne szert a DB Fernverkehr, ha megnyitná a kerékpárosok előtt az ICE-vonatok is

A VCD azonban úgy gondolja: a DB Fernverkehr termel annyi nyereséget, hogy a szolgáltatás színvonalának növelésére és az utasok kényelmének fokozására is találjon forrásokat. Hozzáteszik: a kerékpárszállítási lehetőség ICE-vonatokra való kiterjesztésével újabb ügyfélkört érhet el a távolsági forgalomban az állami vasúttársaság. A civil szervezet úgy fogalmaz: nem csak az első osztályú utasokra kell gondolnia a személyszállító vasúttársaságnak, hanem a többi utasra is. Számos potenciális utas választja inkább a regionális járatokat, ha kerékpárral kíván utazni; vagy éppen pont emiatt kell otthonhagynia kedvenc drótszamarát.
A távolsági forgalomban az IC-k esetében szabad kerékpárral is felszállni – a hálózat azonban nem éppen attraktív a szabadidős utasok számára
(fotók: Halász Péter)

Mindazonáltal megjegyzendő: a DB Fernverkehr jelenleg is biztosít kerékpárszállítási lehetőséget: az IC- és korábban az IR-vonatokon megfelelő szakaszokat alakítottak ki a bicikliseknek. Azonban nem árt tudni, hogy a jelenlegi IC-hálózat, kialakításánál fogva nem mindig megfelelő mondjuk egy szabadságra utazó családnak, hiszen az IC-vonatok csak másodhegedűsi szerepet kaptak az ICE-szerelvények mellett.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.