2012. 11. 15.

Kell egy kis áramszünet?

Nem indult jól a csütörtök Bajorországban. Münchenben ugyanis hatalmas áramszünettel kezdődött nap: sötét közlekedési lámpák, megállt liftek jellemezték a bajor fővárost. A tömegközlekedés is megérezte a több kerületet érintő áramkimaradást.


Reggel hét óra körül számtalan jelzés érkezett a müncheni tűzoltóságra, hogy az áramkimaradás miatt megállt liftekből segítsenek kiszabadítani az embereket. Emellett pedig az áramszünet miatt több tűzjelző rendszer is beindult és vakriasztást küldött a lánglovagoknak.
A tömegközlekedést is érintette az áramszünet: a Stammstrecke alagútjában nem működött a térvilágítás, emiatt az Ostbahnhof és Pasing közötti szakaszon nem jártak a vonatok. Időközben – fél kilenc körül – nagy késésekkel, de megindulhatott a forgalom, miután ismét világítanak a lámpák az S-Bahn állomásain.
A Stammstreckén nem működtek az állomások világításai, ezért az Ostbahnhof és Pasing között sem jártak a vonatok
(fotó: Halász Péter)

A metróhálózatot is érintette az áramszünet. Egyrészt az S-Bahn-ról átterelt utasok növelték az amúgy sem elhanyagolható kihasználtságot, másrészt pedig a többi területeken tapasztalt áramkimaradás miatt eleve késve közlekedtek a járatok. Egyes esetekben akár fél órás csúszásokra is kell számítani a metróhálózaton.
A metrókon a szokásosnál is nagyobb zsúfoltság volt, sokat késtek a vonatok
(fotó: Magyarics Zoltán)

Az áramkimaradás az Innenstadt, Schwabing, Laim, Pasing, Lehel, Giesing, Sendling, Riem és Solln városrészeket érintette. Több helyen legalább egy órán át nem volt áram, másutt pedig „csak” negyed órán át szünetelt a szolgáltatás.
A Münchner Merkur tudósítása szerint a föhringi hőerőműben egy robbanást lehetett hallani, majd fehér füst (gőz?) jelent meg – mesélte egy szemtanú. Hozzátette: ezután szűnt meg az áramszolgáltatás a környéken.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.