2012. 12. 20.

Brandenburg: terjeszkedik a NEB

Az ODEG csak rövid ideig lesz Brandenburg tartomány talán legnagyobb vasúti magánszolgáltatója. A 2014-2015-ös menetrendváltástól ugyanis számos, eddig az ODEG üzemeltetésében álló regionális vasúti vonalat új üzemeltető, a Niederbarnimer Eisenbahn veszi át.




A 2014 decemberétől életbe lépő menetrendben új üzemeltető veszi át számos másodrangú vasútvonalon a forgalmat. A vonalak jelentős részén jelenleg az ODEG szolgáltat, míg a 2014-2015-ös menetrendtől a Heidekrautbahn üzemeltetője, a Niederbarnimer Eisenbahn veszi át a forgalmat.
Terjekeszdnet a NEB: a Veolia-csoporthoz tartozó szolgáltató számos vasútvonal forgalmát veheti át 2014-2015 folyamán. Magyarics Zoltán felvételén a jelenleg is a NEB kezében lévő Berlin-Lichtenberg–Küstrin/Kostrzyn nad Odrą viszonylaton közlekedő csatolt dízel-Talent indul Werbig megállóhelyről

Az ODEG így mindössze csak két menetrendi évad erejéig lehet Brandenburg legnagyobb magánvasúti szolgáltatója, hiszen párhuzamosan az RE2-es és az RE4-es viszonylatokon is közlekedtet vonatokat a cég.
A 2014 decemberében esedékes szolgáltatóváltással egyidőben megváltozik a vonalak jelzése is: eddig ugyanis a viszonylatszám utalt a szolgáltatóra is: így a Königs Wusterhausen és Frankfurt an der Oder közötti viszonylat jelenleg az OE36-os számot viseli. A jövőben azonban ez változik: egységesen RB vagy RE lesz a járatok jelzése – üzemeltetőtől függetlenül.
Szóló RegioShuttle motorkocsi az OE60-as viszonylaton Wriezen állomáson tart pihenőt. Az egykor csomóponton ma már csak kétórás ütemben jön-megy egy-egy szóló motorkocsi
(fotó: Halász Péter)

A NEB két ütemben veszi át a vonalakat. 2014 decemberétől a következő vonalakon találkozhatunk a dízel-Talentekkel (zárójelben a jelenlegi üzemeltetőt adjuk meg:
  • R35: Fürstenwalde (Spree)–Bad Saarow Klinikum (ODEG)
  • R36: (Berlin-Lichentberg–) Königs Wusterhausen–Frankfurt (Oder) (ODEG)
  • R60: Eberswalde–Frankfurt (Oder) (ODEG)
  • R61: Angermünde–Schwedt (Oder) (ODEG)
  • R63: Eberswalde–Joachimsthal (ODEG)

Az RB12-es viszonylaton a DB Regio és a Prignitzer Eisenbahn vegyesen közlekedik – a jövőben itt is a NEB lesz az egyetlen szolgáltató
(fotó: Magyarics Zoltán)

A következő menetrendváltással, 2015 decemberében további vonalakon jelenhet meg a NEB:
  • R12: Berlin-Lichtenberg–Löwenberg–Templin Stadt (DB Regio és PEG vegyesen)
  • R25: Berlin-Lichtenberg–Werneuchen (ODEG)
  • R26: Berlin-Lichtenberg–Küstrin/Kostrzyn nad Odrą (NEB)
  • R54: Berlin-Lichtenberg–Löwenberg–Rheinsberg (Mark) (DB Regio)
Az új szolgáltató, a Niederbarnimer Eisenbahn többségi tulajdonosa az IGB Industriebahn-Gesselschaft Berlin és több, vonal menti település. Az IGB többsége pedig a Catrain tulajdonában van, kisebbségi tulajdonosa például a Berliner Hafen- und Lagerhausgesselschaft, a BEHALA, amely a berlini városi kikötőket és annak iparvasútját is működteti.
Kereszt a jelenlegi OE36-os viszonylaton Beeskowban. A Königs Wusterhausen–Frankfurt an der Oder vonalon egyébként is komoly ritkítás volt most decemberben, 2014-től pedig a NEB veszi át a forgalmat
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.