2013. 06. 14.

Üzemeltetőt keresnek a villamospótlóhoz

Újabb autóbusz-viszonylatok üzemeltetéséhez keres vállalkozókat a Wiener Linien. A bécsi tömegközlekedési  társaság ezúttal az U1-es metró építésével összefüggő változások miatt keres partnereket.


Az U1-es metró déli hosszabbítása miatt új autóbuszjáratokat szervez, illetve a meglévőket szervezi át a Wiener Linien Oberlaa városrész térségében. A változások a mai, a Dr. Richard üzemeltetésében álló 68A és a Pletter üzemeltette 17A járatokat érintik majd.

2014 tavaszától nem csak a távolsági buszok koptatják majd a villamossíneket a 67-es vonalán

Az új 68A jelzésű autóbusz a tervek szerint a Reumannplatz és a Laaer Berg között jár majd, míg a másik új viszonylat, a 68B a Reumannplatztól Oberlaa, Therme Wien végállomáshoz viszi utasait. A járatok tulajdonképpen villamospótló járatok lesznek majd. Az U1-es metró építése miatt ugyanis várhatóan 2014 márciusában megszűnik a forgalom a 67-es villamos Reumannplatz és Oberlaa közötti szakaszán, A két buszjárat a metró várhatóan 2019 márciusi átadásáig pótolja majd a villamosokat. A Wiener Linien kiírása szerint mindkét viszonylaton, azaz a 68A-n és a 68B-n is csuklós kocsikkal kell dolgoznia az új üzemeltetőnek.

Az U1-es metró hosszabbítása miatt búcsúzik a bécsi 67-es villamos Reumannplatz és Obrelaa közötti szakasza – a villamost váltó buszok üzemeltetőjét most keresi a Wiener Linien
(fotók: Halász Péter)

Ugyancsak a 67-es villamos pótlásához kapcsolódóan szervezik meg a 67E jelzésű járatot 2014 tavaszától. Ez a járat Oberlaa, Therme Wien és az Alaudagasse között jár majd. Ezzel a csomaggal együtt keresnek üzemeltetők az Unterlaa és Wienerfeld között közlekedő 17A jelzésű járatra is, amelyet jelenleg a Pletter üzemeltet szóló autóbuszokkal.
A Wiener Linien mindkét tenderre 2013. július 16-áig várja a jelentkezéseket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.