2013. 08. 23.

Büntetés a DB-nek – mindez csak a jéghegy csúcsa?

Pénzbüntetéssel fenyegeti a DB AG-t a Bundesnetzangentur. A hálózatos szolgáltatásokért felelős szövetségi hatóság a pályavasutat a személyzethiány okozta fennakadások miatt 100 ezer euróra büntetné. Emellett a mainzi helyzet miatt további 250 ezer eurós pönálé fenyegeti a DB Netz AG-t.



Összesen 350 ezer eurót kasszírozhat a hálózatos szolgáltatásokat felügyelő szövetségi hatóság, a Bundesnetzagentur (BNetzA). A szövetségi hatóság mindenféle hálózatos infrastruktúráért felelős: az áram- a vízszolgáltatás mellett többek között a vasúti közlekedésbe is van beleszólása, mint a DB Netz AG egyik felügyeleti szervezete.
A BNetzA 100 ezer eurós büntetést szabna ki a pályavasútra azért, mert általában korlátozni kell a személyzethiány miatt a vasúti közlekedést. Emellett pedig a Mainzban kialakult helyzet miatt további negyedmilliós büntetést szabna ki a DB Netz AG-ra a BNetzA. Jelezték: már korábban szóvátették a mainzi helyzetet. Akkor is úgy fogalmaztak, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa – nyilatkozta a Handelsblattnak adott interjújában a BNetzA elnöke, Jochen Homann.

Többek között Berlin-Tempelhof az egyik komolyan veszélyeztetett szolgálati hely. Ha itt nincs szolgálattevő, megáll a berlini Ringbahn
(fotók: Halász Péter)

Homann figyelmeztetett: hasonló helyzet alakulhat ki hamarosan a fontos hesseni csomópontban, Bebra állomásán is hasonló helyzet alakulhat ki. A DB AG-nak már áprilisban jelezték a helyzetet, akkor meg is ígérte a vasút, hogy megoldják a problémákat, de a mai napig nem sikerült hosszútávú, megnyugtató megoldást találni a személyzeti problémákra.
A BNetzA felmérései szerint Mainz és Bebra mellett további fontos csomópontok esetében is kritikus a helyzet. A forgalmisták hiánya komoly fennakadásokat okozhat Berlin-Halensee és Berlin-Tempelhof esetében (itt a berlini gyorsvasúti gyűrű, a Ringbahn forgalma akadhat meg). Ezen felül Beucha (Lipcse mellett), Friedrichssegen (Koblenz mellett, a Rajna jobb partján), Niederanrbach (Bajorország) és Zwickau szolgálati helyeken is gondokat, a forgalomra is kiható fennakadásokat okozhat a személyzethiány.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.