2013. 10. 08.

Kamerát kapnak a berlini buszok

Képrögzítésre alkalmas kamerákat telepítenek a berlini autóbuszokra a jövőben. A BVG így szeretné biztosítani az utasok és főleg a saját személyzetének biztonságát.


A berlini BVG mintegy 1300 városi autóbuszt szerel fel olyan kamerával, amely a buszvezető munkahelyét és annak környékét figyeli és rögzíti az eseményeket. Az autóbuszokra felszerelésre kerülő rendszer elsősorban a buszvezetőket védi majd, közvetve pedig az utasokat. A közelmúltban ugyanis megszaporodtak – bár az elmúlt mintegy másfél év során ismét kevesebb lett – a buszvezetőket érő támadás a német fővárosban.
Az új rendszer nem csak rögzíti majd az eseményeket, hanem egy esetleges támadás esetén a diszpécserközpontban is megjeleníthető a kép, a diszpécser, illetve egy kiképzett munkatárs pedig akár „égi hangként” közbe is szólhat az eseményekbe. Hogy ennek milyen hatása lehet egy erőszakos cselekedet esetén, az mindenesetre még kérdéses. Abban bíznak, hogy a rögíztő kamera és a gyorsabb rendőrségi eljárás „ígérete” visszatartó erő lehet.

A BVG buszvezetőinek munkahelyét a kollégák biztonsága és közvetetten az utasok biztonsága érdekében kamerázzák be

A német Bild számára nyilatkozó BVG-szóvivő, Petra Reetz annyiban pontosította a terveket, hogy még konkrét döntés nem született, de a BVG illetékesei alapvetően támogatják az ötletet. Hasonló rendszert ugyanis már működtet a BVG a metróállomásokon, az ottani erőszakos bűncselekmények megelőzése, illetve a megtörtént esetek felderítése érdekében.

A buszvezetőket érő támadások időről időre megszaporodnak. Szerencsére most visszaesésről van szó és az új kameráknak köszönhetően talán nem is emelkedik már az erőszakos cselekedetek száma
(fotók: Halász Péter)

Érdemes tudni, hogy Berlinben a buszvezetők – mint általában valamennyi német városban – az első ajtós felszállási rend és a járművezetői jegyértékesítés miatt viszonylag sok készpénzt tartanak maguknál, bár ezek java része kis címletű érme. A támadások eddig még azonban nem e pénzkészlet megszerzésére irányultak, hanem egyszerű agresszióról volt szó, azonban az érdekvédők már korábban kérték a BVG-t a helyzet megoldására.
Tetthely: a metróállomás
Talán nem érdektelen, hogy a több mint négy évtizede töretlen sikerrel a német közszolgálati tévét alkotó tartományi televíziók által készített Tetthely (németül: Tatort) sorozat egyik közelmúltbeli része éppen egy, egy berlini metróállomáson történt erőszakos támadás történetét dolgozza fel. A rendőrség munkáját a történet szerint ekkor is a BVG állomási, rögzítő térfigyelő rendszere segítette, amely a filmben elhangzottak szerint 48 órán keresztül tárolja a felvett képeket.
A berlini Tatort nyomozói és a BVG munkatársa a metró diszpécserközpontjában
A 2013. szeptember 8-án bemutatott „Gegen den Kopf” című epizód rendkívül jó fogadtatásra talált a kritikusok körében és a 880. epizód a legjobb nézettségek egyikét produkálta. A szóban forgó epizód ismétléseiről többek között a Tatort-Fundus rajongói oldalon lehet tájékozódni.
A berlini metróhálózaton már jól működik a rögzítő térfigyelő rendszer
(forrás: Tatort: Gegen den Kopf)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.