2013. 10. 29.

Olvasnivaló a metróban

Berlinben járva talán a szokottnál is sűrűbben találkozik az ember a közlekedési eszközökön, főleg, a gyorsvasúton és a metrószerelvényeken olvasó emberekkel. A német fővárosban nem csak az ingyenes lapoknak van komoly közönsége, hanem a „fizetős” újságoknak és a könyveknek is. Most akár automatából is szerezhetünk olvasnivalót.

Különleges automatával találkozhatnak az utasok a berlini Alexanderplatzon, az U8-as metró megállójának peronját. A sárga gépen a „Lesestoff to go”, azaz az „olvasnivaló elvitelre” felirat látható. A berendezés a hírek szerint várostérképeket és könyveket, jobbára útravaló könnyed olvasnivalókat kínál. Az üzemeltetési tapasztalatokról egyelőre nem sokat tudni. Az viszont biztos, hogy nem ez az első könyveket kínáló gép a tömegközlekedésben: több évtizede például Mannheimben próbáltak ki egy nem túl sikeres, menetrendkönyvet kiadó automatát.

Könyvautomata az Alexanderplatzon
(forrás: ÖPNV online - Berlin und Brandenburg via facebook)

Berlinben egyébként láthatóan komoly kultúrája van még mind a mai napig. Nem csak az ingyenesen elvihető lapoknak, hanem a napilapoknak és a folyóiratoknak is jelentős közönsége van – még ha ez erősen csökkenő tendenciát is mutat.
Magyarországon a metrón utazva jobbára csak az ingyenes „napilapot” olvassák az utasok, könyvet, komolyabb napilapot, folyóiratot csak ritkán és kevesen vesznek a kezükbe sajnálatos módon. Tegyük hozzá, hogy a „lapos kerekű”, teletömött reggeli vagy délutáni budapesti metrózás mindenre csábít, csak olvasásra nem...

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.